On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Hillotolpalta rytisee - uudistushuuma ei lopu

  • Timo Soini Huittisissa köyhien asialla vaalien alla - hillotolpan huumassa muisti meni
    Timo Soini Huittisissa köyhien asialla vaalien alla - hillotolpan huumassa muisti meni

Aina kun hallituksen kolme kovaa pääsevät yhdessä ääneen silloin puheenparret pehmistyvät. Kuullaan kaunojuttuja, että hyvin menee mutta käytännössä kuristusotteet kovenevat entisestään. Helppoa se onkin sillä Suomessa on paljon puolustuskyvyttömiä ihmisiä, joita voi sortaa. Juuri heidän ihmisyyttään piti puolustaa ja tasoittaa elämisen oikeuksia ja kuluja sotella.

Timo Soini erikoiseisesti muisti vaalien alla köyhiä. Mutta niin kävi Soinille isolla hillotolpalla, että kurjat ja soinilaistyöttömät ensinnäkin nuijittiin. Pääministeri Sipilä oli sanonut näitä kipeiksi päätöksiksi. Kenelle siis ne olivat kipeitä? Kimppakompassa ei tee kipeää vaan kilpi kiiltää kun Suomi pannaan rautaiseen kuntoon. Pakkosoteuudistuksella ollaan juuri lopullisesti sekoittamassa suomalaisten mielenrauha ja luottamus politiikkaan.

SOS-hallitus haistoi, että Suomen terveydenhoidossa on monia vahvoja osasia, joita kannattaa riistää valtion mestaroimaksi maakuntahallinnoksi. Siihen samaan keihästettiin kokoomuksen valinnanvapausvaatimus ja lisäksi Rehulan hivuttama yhtiöittäminen. Molemmat ovat sinällään täysin käsittämätömiä ja tarpeettomia tekoja todelliseen uudistustarpeen rinnalla.

Ja uudistushuuma ei lopu, hyväksyttiin hallintarekisterilaki, joka on kaunis loppusilaus soteuudistuksessa. Muuten, kyllä hallitusherrojen piti tietää, että erikoissairaanhoidossa on voitu saada valinnanvapaata hoitoa lääkärin suosituksella vuodesta 2014. Sairaalan maksusitoumus oli tae, samoin potilasvahingonkin sattuessa sai korjaavaa hoitoa taikka tuli kuulluksi epäasiallisen tai karkean käytöksen takia välittömästi.

Hallitus puolustelee soten kovaa uudistuspakkoa sillä, että sitä on rukattu kymmenen vuotta onnistumatta ja siksi tämän hallituksen täytyy tehdä uudistus. Minun mielestäni toimiva sosiaali- ja terveydenhoito ei tarvitse tämänkaltaista jylläämistä, sillä yhdessä tämänhetkisen vauhtisokeuden ja vallanhimon kanssa selkeä järjestelmä joutuu sekaannukseen.

Pakko sanoa tämä: Hallituksessa tunnutaan olevan tiiviissä kuplassa sillä sieltä syydetään uskomksia suurista tulevaisuuden säästöistä sekä paremmista ”tänne heti mulle-hoidoista”. Tosiasiassa meillä on jo se, koko ajan sairaanhoitopiirien yhteistyötä on kehitetty vuosien ajan ja maalaispäivystysten tiedän toimineen mallikkaasti.

Ihmisen käytössä on vielä laaja valinnanvapaus. Voi valita perusterveyden palvelut, jotka ovat lähellä tai voi kääntyä yksityisen Terveystalon puoleen, joka yhtälailla perusterveydenhoidon ohella tekee lähetteen erikoissairaanhoitoo. Hoito- ja lääketieteellisen työ on aina taannut hoitoalojen kehittymisen ja hoidon saamisen Suomessa. Ei hallituksien tarvitse vetää sulkia hattuun suomalaisen hoitojärjestelmän tehosta, korkeasta osaamisesta ja kehittämisen puolesta.

Juurikin näinä aikoina tulee päätökseen vuosien pohdinta suuren yliopistosairaalan kehittämisestä länsirannikolle. Tyksin yhteistyöalue käsittää Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueet. Hallituksen esittämä soteyhtiöittäminen ei sovi länsirannikon yhteistyöalueelle vaan parempi muoto on liikelaitos, jonka sisällä voi tehdä viranomaispäätöksiä esimerkiksi vaikkapa pakkohoitoon. Yhtiömuodoissa ei näin voi tehdä. (Länsi-Suomi 20.5.17)

Hyvin vakavaa on ollut kaikessa hallintorakenteiden soteuudistussuunnitelmissa, että ihminen on jäänyt syrjässä odottavaksi, jolla ei ole sanansijaa kun on kysymys valinnanvapaudesta. Uudessa se olisi valtion ajama pakkovalinta, jossa on oltava tietty aika. Näin ei ole onneksi vielä nyt. Oikeassa soteuudistuksessa olisi pitänyt keskustella juuri köyhien ja puolustuskyvyttömien hoidon tason nostamisesta ihmisarvoiselle tasolle.

Meillä on vakavasti paheksuttavaa ja moitittavaa hoidon käytäntöä esimerkiksi kehitysvammaisia kohtaan. Lisäksi on hämärää, sallittua hoitoa johon yhteiskunnan kontrolli ei ulotu. Tässä erikoisesti mainitsen Kupittaalla vuosikausia tapahtuneet vanhusten ja mielenterveyspotilaiden epäinhimilliset kohtelut. Samoin viimeaikoina paljastuneet kehitysvammaisten rikostutkintaa vaativat ”hoidot”, jotka eivät vaikuta olevan hoitoa ollenkaan.

Ministeri Rehula puhuu ja todistaa tulevan soten erinomaisuudesta ja halpuudesta. Ihmeellistä on, että hän ei ole piitannut ottaa kantaa juuri edellämainitsemieni puolustuskyvyttömien ala-arvoiseen hoitoon. Tällaisia hoitoa ja terapiaa laiminlyöviä laitoksia ei mielestäni Suomen valtion tule ylläpitää ensinkään. Suomi ei tunnu sivistys- ja oikeusvaltiolta enää koska todellisia uudistuksia ja perkausta ei välitetä tehdä. Jopa pääministeri Sipilän asenteet ovat olleet outoja. Lukuisten asiantuntijoiden neuvot sote-asioista ovat kaikuneet kuuroille korville. Asioita painetaan hallituksesta poliittisella pakkotahdilla ja ryminällä eteenpäin - miespower puhuu - naiset vaietkoon valtakunnassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Roimaa kritiikkiä.
Onnitteluni myös varavaltuutetun paikasta. Ehkä siitä kannattaisi laittaa merkintä profiiliinkin?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Otan hämmentyneenä ja iloisena onnittelut vastaan Risto Jääskeläinen! Yllätysmenestykseni mykisti, sillä en ole "oikea" poliitikko. Heittäydyin viime hetkellä liikkuvaan junaan. Tuossa yllä blogissa taitaa olla kooste monien suomalaisten hämmennyksestä ja pelosta yli puoluerajojen, että mitä tuleman pitää sotessa.

Ilouutinen! Juuri tänään minulta kysyttiin kompromissia perussuomalaisten eduksi ja tein sen erittäin mielellään. Kuntatasolla on luullakseni sopuisaa henkeä sillä kunnallispoliitikon työ näyttää olevan rakentavaa, luulisin. Toivon ainakin.

Toimituksen poiminnat