On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Kyllä se tästä vielä synkkenee

  • Kyllä se tästä vielä synkkenee

Toimittaja Johanna Vesikallion piti ottaa haltiattaren kultalangat käsiinsä Porin SuomiAreenalla, jotta hän sai kolmiosaisen Mitä maakunnasta tulee-keskustelun kuosiin.  Hän onnistui – kaksi alkuteemaa – taide ja menestysyrittäjyys maakunnassa käytiin hyvinkin positiivisissa merkeissä. Unohtamatta ihmiselon perustotuuksia kuitenkaan.

Teatteriohjaaja, dramaturgi Sirkku Peltola Tampereelta sanoi, että maakuntaidentiteetti tulee kielestä, maisemasta sekä historiasta. Se tulee siitäkin, että hämäläisellä puhumattomuudella esimerkiksi on oma merkityksensä. Peltola on kirjoittanut 27 näytelmää, jossa isä ei juuri koskaan sanonut mitään. Hämäläiseen malliin siis. Tämän Sirkku Peltola heitti Tapio Liinojalle: ”Mehän taas ei tehdä numeroo.”

Näyttelijä Tapio Liinoja heitti lisää löylyä keskusteluun.”Mitä sä ollenka sitä koitat, ei siitä kumminka mittään tule.” Tämäkin on eräs maakuntaidentiteetin vahva puoli Liinojan mukaan. Helsingissä asuvalla taiteilijalla on lujat yhteydet Satakuntaan. Hän kirjoittaa parhaillaan Risto Rytistä, joka nähdään nuorena seipaan nielleenä. Liinoja, joka on Satakunta- valtuuskunnassa on ehdottanut täälläpäin käydessään sanontaa, että ”kyllä se tästä vielä synkkenee.” Taiteilija Liinoja tunnustaa, että hän kehtaa olla häpeämättömästi satakuntalainen ja etenkin huittislainen.

Miten hyvin tuo Liinojan sanonta sopiikaan suomalaisen ilmapiirin kuvaamiseen! Synkkyyttä on kuultu median ja somen kautta sekä ihmisten arkipuheessa aika kauan! Vuodesta 2008 Suomi on huomattu nuivien ja suvakkien temmellyskentäksi. Nuivat ovat kyllä olemassa mutta suvakit ovat nuivien keksimiä usein demonisoituja naisia, joille toivotaan pahaa. Politiittisella pelottelulla olimme Kreikan tiellä ennen 2015 eduskutavaaleja esimerkiksi. Tänään se puhe ei kelpaa pelottelupuheeksi ollenkaan. Nyt olemme oikeasti vain pakko-soten kierteessä. Kysymyksessä on pitkittynyt poliittinen trilleri pohjimmiltaan.

Näiden synkkien aikojen alla Suomi tarvitsee positiivisia uutisia. Sellaista rehellistä puhetta ja tulevaisuudeuskoa. Perheyritysten toimitusjohtaja Leena Mörttinen oli SuomiAreenalla sopiva ihminen valaisemaan sitä miten yritykset vaikuttavat maakunnan tai tietyn paikkakunnan työllisyyteen, nuorten työllistymiseen, kansainvälisyyteen ja siihen miten tärkeää on jatkuva keskustelu kunnanisien ja äitien ja yritysten välillä. Kyrö Distillery Companyn toimitusjohtaja Miika Lipiäinen kertoi monisanaisesti miten he ovat tarvinneet uudet tilat tuotesäilytykselle, venelaiturille taikka rakennusten kunnostusoikeudet yritysvierailijoilleen. Tässä on tarvittu kunnan päättäjien suopeutta ja viranomaisten osaamista, jota hän toivoi jatkossakin.

Kun kokemäkeläisen Sinituote Oy:n kehityspäällikkö Rami Peltosaari astui SuomiAreenan lavalle synkkyys hävisi. Tyylikäs, hymyilevä ja näyttävä mies lupasi hyvää Kokemäen kaupungille ensinnäkin. He eivät ole lähtemässä paikkakunnalta, siitä ei ole edes puhuttu. Kokemäki on hyvällä paikalla, yrityksillä on yhteydet muuhun yritysmaailmaan. Sinituote on kansainvälinen menestysyritys eikä kotimaisella kysynnällä selvittäisikään. Automaatio ja tuotteiden valmistus Suomessa ovat kaksi vahvaa tekijää menestykselle. Peltosaari kertoi, että nykyisen omaistajan Ilkka Brotherus-perheen yritysjuuret ovat Kokemäellä vuodelta 1988, jolloin yritys ostettiin. Kokemäen ympäristölautakunta on palkinnut Sinituotteen näyttävien ja monien ympäristötekojen vuoksi. Mielestäni yrityksen nimi Sinituote kertoo hyvästä suomalaisen yrittäjän itsetunnosta. https://www.katsomo.fi/#!/jakso/786929

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat