On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Kuinka kauan päiväkotilasten turvallisuus on lauta-aitojen varassa?

  • Korotettu lauta-aita päiväkodissa
    Korotettu lauta-aita päiväkodissa
  • Montako päiväkotia Suomessa on turvattu lauta- tai säleaidoilla?
    Montako päiväkotia Suomessa on turvattu lauta- tai säleaidoilla?
  • Luontopuiston jalkapallokenttälle pääsy on estetty hyvin Kokemäellä
    Luontopuiston jalkapallokenttälle pääsy on estetty hyvin Kokemäellä

Moni Kokemäellä oli saanut kutsun hiljan. Niin minäkin. Kutsu kävi niin herra- kuin rouvapoliitikoillekin. Ilahduin, esitin aikataulut ja sitten jäin jännittämään tapaamisia. Kolme päiväkotikäyntiä samana päivänä ja neljännessä olivat päivähoitajat lasten kanssa Luontopuistossa. Kaikkialla työntekijät halusivat esitellä varhaiskasvatusta valtakunnallisena Vasu-päivänä.

 

No, eipä ollut kutsuvieraita ruuhkaksi asti. Kuitenkin kutsu oli huomionosoitus lasten oikeuksille - syntyjään Opetushallitukselta tullut normitus. Tästäkin syystä sen piti velvoittaa poliitikkoja. Lapset ovat kansakunnan silmäterä. Lapsenhoito- ja rinnalla kulkeminen kasvamisessa ovat perusta turvalliselle elämälle, koko perheelle. Hoidon arki täytyy tulla esitellyksi, samoin tilat ja päiväkotireviiri. Muuten ei tule ymmärrystä, millaisissa olosuhteissa työntekijät ja lapset ovat.

 

Elleivät lasten ja perheiden asiat oikeasti kiinnosta poliitikkoja vaalien jälkeen, lapset saavat jäädä ikuisesti näkymättömiksi omassa ajassaan. Puolustuskyvyttömiä he ovat ainakin. Lapsista ei ole edes trendikästä keskustella. Suomi elää sensijaan median kohuteemoissa, kiihkeä keskustelu velloo somessa. Turun tekojen jälkeen kävi kuitenkin kuohahdus: Tuli herätysaalto valtakuntaan. Ja siitä seuraus oli, että ensimmäiseksi täytyy suojella aikuisia. Heitä, jotka muutenkin pinkaisevat omin jaloin pakoon ja pystyvät puolustautumaan hengenvaarassa.

Hyvä näin ja vielä parempi, että Suomi on tullut suurten kysymysten äärellä Turun shokki-iskun takia. Itse olen usein ajatellut päiväkotikäyntien jälkeen, että mikä on päiväkotien turvallisuus kokonaisvaltaisesti? Pääpoliitikot tyynnyttelivät, ettei pelolle saa antaa valtaa. Sellainen puhe oli tilanteeseen sopimatonta. Maailman suurvaltiotkin viestittävät huonoja aikeistaan. Tämä näkyi presidenttien korkean tason tapaamisessa USA:ssa hiljan. Keskustelu liukui hävittäjähankintoihin tai jonkun suurvallan mahdollisuuteen hyökätä maahamme. Pelkoa lietsotaan.

 

Suomi ei siis ole enää entisensä Turun puukotusten jälkeen. Terve pelko ja vastuu ajoissa kuuluvat yhteen. Puolustuskyvyttämät kuten lapset on nyt nostettava ensisijaisesti näkyville. On uskalletava sanoa ääneen millaiset vaaratilanteet ovat mahdollisia näinä aikoina. Lasten turvallisuudesta ei pidä tinkiä, ei terrorismi- eikä muidenkaan hirmutekojen uhassa. Kuinka siis estää tunkeilijoiden tulo lasten reviirille päiväkodeissa?

 

Ennen päiväkotivierailua jouduin tutkimaan missä päiväkodit sijaitsevat. Menin Tulkkilan päiväkotiin terveyskeskusen kautta. Näin päiväkotia ymäröivän vanhanajan lauta-aidan. Sen saattaisi kuka tahansa ylittää kepeästi. Lapset pysyvät kyllä sisällä mutta häiriköt eivät ulkona. Myöhemmin Peipohjan päiväkodissa huomasin heti, että siellä oli rakennettu samantapaiseen aitaan korkeampi viritelmä. Rahaa on todellakin taidettu säästää lapsilta.

 

Ei ole ajateltu millainen on oikea suoja-aita, turvakoodit tai valvontakamerat päiväkotien alueella. Lain mukaan Peipohjan aitaa oli korotettu - sain kuulla päiväkodissa kun heti alkajaisiksi mainitsin aitojen korkeuserosta. Mielestäni täyttä turvatakuuta ei saada tällaisilla korotetuillakaan lauta- tai säleaidoilla. Ne eivät ole tätä päivää. En ole keskustellut turvallisuusasioista lastentarhanopettajien ja hoitajien kanssa vaan olen tehnyt johtopäätöksiä itse - näkemäni perusteella. Antavatko politiikan herrat ja rouvat siunauksensa nykyisille lautavirityksille jatkossa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Hyvä kysymys ja toimeen olisi ryhdyttävä oitis.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Olen nähnyt päiväkotilasten jopa käyvän retkellä aidan ulkopuolella!

Sitä paitsi jotkut lapset jopa pelaavat palloa kentillä ja nurmikoilla ilman minkäänlaista aitaa! Onneksi tämä on harvinaistumassa videoviihteen ylivallan myötä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Olli Väisälä! Ei ole huono asia, että itse päiväkotireviiri on suojeltu. Katsos tuota kuvaa, joita liitin mukaan. Siinä jalkapallokenttä on hienosti eristetty Kokemäen keskustassa. Hiljaista näyttää olevan. Kyllä pelkkää ilmaa, jalkapallon iskuja ja omaisuutta voidaan suojella miksei siis Suomen lapsiakin järkevästi?

Näin sitten voi päiväkotien lauta-aitojen ympärillekin rakentaa vähintäänkin samalaiset "turva-aidat."

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #11

Huhhuijaa, taidat olla ihan tosissasi. Omalta puoleltani lopetan keskustelun tähän. Itse en halua ympäristöäni enkä lasteni ympäristöä rakennettavan jonkun Turussa huiskineen hullun ehdoilla. Jos ajatellaan kuolonuhreja, niin kyllä kai paljon suurempi syy olisi rakentaa aitoja maanteiden kaistojen väliin estämään nokkakolarit ja ohitukset.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen Vastaus kommenttiin #12

Niin Väisälä, luovutat ajattelemasta juuri kun sinun pitäisi jatkaa sitä. Ei ole kysymys sinusta, ei Turussa huiskineen ehdoilla menemisestä vaan on kysymys kaikkien lasten oikeuksista mahdollisimman turvalliseen ympäristöön. Ei tarvitse ajatella kuolonuhreja etukäteen eikä jälkikäteen vaan on tehtävä ajallaan se mikä on loppujen lopuksi halpaa ja järkevää tehdä.

Paljon suurempi syy aitoihin estämään nokkakolarit ja ohitukset?? Meni yli ymmärryksen. "Huhhuijaa, taidat olla ihan tosissasi."

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kyllä nämä aita-näkymät ovat täysin arkea on ainakin Satakunnassa. Kaupungin keskustan päiväkodin puuaidat ovat matalat mutta syrjemmällä olevan päiväkodin aitohin oli tehty kuulema lakisääteinen korotus myöhemmin. En ollenkaan ymmärrä tuota järjenjuoksua sillä jälkimmäinen päiväkoti on juuri vuoropäiväkoti jossa työt voidaan aloittaa viiden jälkeen aamulla ja viimeinen lapsi lähtee ennen puoltayötä.

Puheenvuoroni pistävää arvostelua.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Turussa kenttien aitoja vaatimassa ovat alueiden asukkaat.Kyse on turvallisuudesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Niin, kyllä sekä pesäpallo että jalkapallo ovat molemmat ikäviä, jos sattuvat tulemaan pahaa aavistamatta suoraan poskeen.

Kreetallakin kiinnitin huomiota, että tenniksen pelaajat oli suojattu varmaan ainakin nelimetrisillä aidoilla, ettei kukaan hyökkää heidän kimppuunsa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miten olisi metallinpaljastimet ja turvamiehet, anteeksi, -henkilöt ihan amerikan malliin?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Karille! Kouluampumisten jälkeen lienee puhuttu matallinpaljastimista ja turvamiehistä Suomen kouluille mutta päiväkotien turvallisuudesta ei puhuta ollenkaan.

Näytti ilkeän hataralta tuo keskustan lauta-aita ja mieleen tuli, että olisin loikannut sen yli pienen vauhdilla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten olisi:
"Tarttis tehdä jotain kiiruusti"!
Kela /Kepu
Pääministeripuolue /Kepu
Perusministeri/ Kepu

Iloinen perhetapahtuma johtaa usein äidin työttömyyteen - tasa-arvovaltuutettu huolissaan raskaussyrjinnästä
Maanantai 2.10.2017 IL
Näin tehdään työttömiä nuoria ja syntyvyys pidetään alhaalla.

Aloittaa voisi vaikka köyhien lapsilisistä jotka leikattiin pois jo-94 toimeentulotuesta. Jo kehdosta lähtien lapset asetetaan eriarvoiseen asemaan.
Lapsen "turvallisuus" on kiinni rahasta. Tapaus 8v Eerika.
Ne vaarat kun ei ole vain päiväkotien aidan takana.
Köyhyys,työttömyys luo niitä "vaaroja" jo kotona.
Huostaanotto on räjähtänyt käsiin. Syrjäytyneitä nuoria on paljon. Jo kolmas sukupolvi"lamanlapsia" kasvaa EU ja Hurstin ruoka-avulla.
"Ope! Mulla on nälkä"! IL
Pienen koululaisen kodin jääkaappi oli kai tyhjä? Viikonloppuna kun ei ole leipäjonot auki.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kyllä Marja-Leena! On suuren keskustelun aika lasten oikeuksista ja turvallisuudesta. Satakunta tuli kuuluisaksi Antonin tapauksesta, alunperin Kokemäellä asuneen kidnapatun pojan vaiheista. Silloinkaan Kokemäen poliitikot eivät heränneet "tähän päivään."

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Antonilla ei kyllä ole mitään tekemistä ainakaan terrori-isku-uhan kanssa. Kyseessä oli lähinnä huoltajuusriita joka sai poliittisen merkityksen koska äiti vei pojan venäjälle ja suomalainen diplomaattti "salakuljetti" takaisin monien vaiheiden kautta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikä päiväkodeissa taida olla edes kaasunaamareita? Kyllä suojeluhälytysharjoitus pitäisi olla joka viikko.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Pekalle! Hyvä kun tuli mieleesi tuo kaasuiskun mahdollisuus. Olen odottavalla kannalla tulevatko nuo ehdottamani turvajärjestelyt edes keskusteltavaksi. Tuskin. Norjalaise heräsivät karmealla tavalla Breivikin jälkeen. Siellä pystytään tekemään massiivisia turvatoimia. Paljon on muuttunut. Näin sen Tromsössa kesällä 2014 terrorismiuhkauksen jälkeen.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kommenttiosiossa tulee nähtävästi pelkkää irvailua, mutta itse voisin kommentoida vakavasti.

Mielestäni olisi ok jos päiväkodeissa olisi tuon jalkapallokentän kuvan mukainen aita. Terroristille naishoitajat ja lapset olisivat täydellisiä uhreja, varsinkin kun idea on levittää pelkoa ja tuhota moraalia.

En ehkä tekisi aitaa pakolliseksi kaikkiin kuntiin, mutta isojen kylien kuntapoliitikoille asia voisi olla harkitsemisen arvoinen. Kamerat lähinnä auttaisivat vain ilkivallan torjunnassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pitäisikö jokaisen päiväkodin ovella olla vartijoita? Mitä aita auttaa, jos ovi on auki?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ovi voisi olla vaikkapa lukossa kun siitä ei ole tarkoitus liikkua. Langaton ovikello maksaa ehkä kympin jolla hoitajan voi kutsua avaamaan oven.

Voitko Pekka lopettaa tuon älyttömän liioittelun? Kukaan ei ole vaatinut vartijoita tai ydinaseita ja panssaridivisioonaa jokaiseen päiväkotiin, kyse on pelkästä aidasta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #16

Terroristit soittavat ovikelloa ja ryntäävät sisään? Helpompihan rakennuksesta on paeta eri suuntiin, jos aitaa ei ole!

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #18

Ovea ei tarvitse avata ellei ole lapsen huoltaja tai todistettavasti oikealla asialla esim. huoltoukko työluvan kanssa.

Tarhaikäinen lapsi ei pääse nykyisistäkään aidoista ylitse ilman apua, kenellä on aikaa auttaa jos aseistettu terroristi riehuu pihalla? Jos portti on kunnollinen, siinä kestää hetki päästä sisälle ja se pitää mölyä. Siinä ajassa hoitajat ja lapset kerkeävät lukittautua tarharakennukseen sisälle ja soittaa poliisille.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #23

Se mikä sulkee toiset ulos sulkee myös toiset sisään rajoitettuun tilaan jossa pakenemismahdollisuudet ja väistämismahdollisuudet ovat rajalliset. Leka, sytkäri ja polttopullo on ikävä yhdistelmä vastapuolella jos itse on suljetun tilan puolella joka ei olekaan lekan kestävä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Aleksi Parkkiselle. Yleensä nuoret miehet kuten sinäkin ymmärtävät tämän ajan teknisten laitteiden mahdollisuudet ja lisäksi käsittävät suoja-alueiden merkityksen eri yhteyksissä.

Irvailu on mielestäni naisten ja lasten vähättelyä tässä. Ei pitäisi. Toisekseen miksi nolata itsensä julkisesti.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Sähköaidat?Valvontalaitteet hälytyksellä/kamerat?Mikrosirut niskaan?Jalkapannat? Entäpä ne tuhannet,kymmenet tuhannet lapset ja nuoret joilla ei ole varaa harrastaa jalkapalloa ,lätkää jne.pelata pelejä muuta kuin paikoissa joissa ei ole valoja ,ei valvontaa ei aikuisia katsomassa joka sekuntti perään.Entäs ne lapset ja nuoret jotka käyvät oikealla jäällä luistelemassa ja pelaamassa,metsäretkilläkin ilman valvontaa ja turvaliivejä.. IHAN TOTTA VIELÄ LÖYTYY 2017

Kun nyky suomessa neuvolassa kehoitetaan laittamaan vauvalle kypärä päähän,kun opettelee kävelemään ollaankin siinä mihin varhaiskasvatus ja uusi lastensuojelulaki on suomalaiset perheet ajanut.Isä teki poikiensa kanssa mäen josta laskea suksilla :ja kas ,hysteria sai oitis vallan näissä sossukerholaisten edustajissa.Eihän nyt lapset voi laskea mäkeä omalla tontilla ja omien vanhempiensa valvonassa!

Onneksi ei tuota isää saatu peloteltua eikä uhkauksin lannistettua lasten normaaleja leikkejä lopettamaan.

Kun lasten leikkipuistoista jouduttiin POISTAMAAN EU LAKIEN AVULLA OIKEIN ruusupensaat ettei lapset saa "vammoja",ja sälekaihtimien naruja ei saa olla ,niin haloo,haloo!Kyllä on näiden kerholaisten lait ja säädökset saaneet hysterian muodon.Sitten ihmetellään kun ihmiset "eivät osaa" hoitaa lapsiaan ja nämä kerholaiset huolien nousuineen ja varhaiskasvatuksen varhaisine puuttumisineen kyttäävät jokaisen liikkeen mitä lapsi tekee tai on tekemättä,ja niistä rakennetaan ongelmia ,joita on tekemällä tehty.

Oli virhe yhdistää varhaiskasvatusmallin mukainen sosiaaliviranomaisten kerho lasten päivähoitoon ,nythän nämä käyvät sisäistä kamppailua vieläkin ja koulutusta kun eivät tajua ovatko huoliseulojia vaiko lasten hoitajia.Lastensuojelun sos.viranomaisten ammattikunta on ainakin tällä mallilla ylityöllistetty kun näillä varhaiskasvattajilla menee päiväkin työajasta tehtailla huoliselostuksiaan näiden pöydille.

SE ETTÄ säästetään henkilökunnasta ja laitetaan lapsia liikaa yksiköihin ,on ainoa ongelma.Joten HALLITUKSELLE kannattaa suuntaa valitukset.Kun lapsia ja nuoria on valvomassa/hoitamassa /varhaiskasvattamassa ammatti ihmisten tarpeelliset määrät,ei tarvita kilometrien korkuisia aitoja ja sossumafiaa sekaantumaan ihmisten elämiin.Kas kun ei teille ole ongelma se että alle 7 vuotiaat joutuvat linja-auto pysäkeillä odottamaan kyytejä pimeässä,kylmässä,vaarallisten teiden varrella ja johon heitä unohdetaan jne.SÄÄSTÖJEN takia kymmenien kilometrien matkoja!Eikä se tärkein:perheet eivät saa lainmukaisia tukiaan jotka kuuluvat lastensuojeluun,KUTEN HARRASTUKSET,VARHAISKASVATUS,KOULUTUS,NURISOTOIMINTA,terveydenhoito jne.jne.Mennään sieltä missä aita on matalin.

Taitaa olla nykyisin vaarallisempaa siellä pysäkeillä seisoskelu yksinään,kuin pelata valvojien alaisuudessa.Jos et tiennyt kenttiä annetaan useimmiten seurojen ynm.haltuun ja ne lapset joiden vanhemilla ei ole rahaa ,saavat tyytyä luonnon kenttiin ja paikkoihin missä ei rahapussia tarvitse aukaista.Ei kannata alkaa mainostamaan ilmaisia harrastuksia koska se ei pidä paikkaansa.Eikä mitään sossua rahaautomaattina tai ennaltaehkäisevänä auttajana toimeentulotuen muodossa harrastuksissa:nämä eivät lakeja noudata koska huostabisnes on tärkeämpää pitää yllä ja tyytyväisenä.

Alkaa aidat tuntumaan aika pieneltä ongelmalta,eikä siltä että syy olisikaan niissä.Suurin syy lasten karkaamisiin ynm.ON LIIAN VÄHÄINEN HENKILÖKUNTA,JOSTA vastuu hallituksella.Samasta asiasta ovat hoitajat ynm.valittaneet viimeiset yli 15 vuotta!!!J anyt vielä lisää ongelmia aiheuttaa varhaiskasvatus jota ei pystytä toteuttamaan edes jokaisessa varhaiskasvatuspaikassa oikein.Ei ole ammattitaitoa, ei osata lakeja,ei lasten oikeuksien julistuksen sisältöä,ei lastensuojelulakeja..

Hallitus taas on se taho joka on tilannut terroristit suomeen ja heidän torjuntaansa EIVÄT aidat auta.Ei siis se,että poliitikoiden tapaan aletaan laittamaan turvamiehiä,vartijoita ,sähköaitaa jne.suojelemaan KUKA TAHANSA VOI PÄÄSTÄ HENGESTÄÄN NYKY SUOMESSA,JA MISSÄ TAHANSA.Koko keskustan aikakauden perhepolitiikka on pakkopolitiikkaa jossa ei perheiden ja lasten edut paina mitään.SÄÄSTÖT JA LEIKKAUKSET OVAT SE 1.VARHAISKASVATUSBISNES on tullut paikkaamaan julkisen puolen alasajoa jota hallitus on tahtonut jo 1990 asti.Julkisen puolen palveluja ei siksi haluta uudistaa vastaamaan nykypäivää eli tarjoamaan samoja liikunta,taide,musiikki ynm.varhaiskasvatusmuotoihin,joilla nyt voidaan rahastaa veronmaksajia,kuten sosiaali ja terveydenhoidossakin,YKSITYISTETÄÄN

Sama homma kuin lääkärien kohdalla veronmaksajat maksavat kouluttamisen ja sitten siirrytään yksityiseen ulkolaisten ja sijoittajien konserneihin tienaamaan.Julkisella tehdään toisella kädellä hommia ja tienataan yksityisellä,jonka voitot maksatetaan veronmaksajilla. TÄSSÄ sitä todellista uhkaa ja pelon aihetta viimeiset yli 20vuotta ollut.On tainnut kuolla lapsia enemmän huostabisneksen hampaissa ja perheitä traumatisoitunut,kuin hyökätty aitojen yli päiväkoteihin suomessa,KYLLÄ SIELTÄ OVAT LAPSET KARANNEET AVOIMISTA PORTEISTA,EI HUOLLETTUISTA AITOJEN RAKOSISTA ja se taas on henkilökunnan liian vähäisen määrän,huolimattomuudeksikin sanotun seurausta...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sipilän hallituksen "Kiky" iski myös päiväkoteihin.
Jossa "Aitana"pitäisi olla päiväkotien "tätit"!

Päiväkotien ryhmäkoot karkasivat käsistä – yksi hoitaja yrittää selvitä
-jopa 14 lapsen kanssa
Päiväkodin työntekijät ja lasten vanhemmat hermostuivat varhaiskasvatuksen säästöihin Lappeenrannassa.
Päivähoito3.4.2017

Jk.Ennen vahdit kapallista kirppujakin kuin yhtä leikki ikäistä viikaria. Saati 14 energiapakkausta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jokaista suomalaista lastentarhaa on mahdoton tehdä terroristin kestäväksi millään aidoilla.
Aidalla ei ole mitään vaikutusta älykkäälle ja harkitsevalla terroristille. Aita on oikeastaan terroristille etu koska pakeneminen puukottajan sisään päästyä tai lasten pelastaminen hoitajien toimesta aidan yli nostamalla tulee mahdottomaksi. Jos ajatellaan että kohteena on lapsia ja yleensä naishoitajia niin miten toimitaan. Tarkkaillaan huomaamattomasti mahdollista kohdetta, selvitetään aikataulut ja mennään sisään tekemään isku.
Sisään voi mennä aidasta yli (no sehän ratkeaisi turva-aidoilla, paitsi entäs jos on kaksi tekijää ja toisella on voimatongit joilla rikotaan verkkoaita alle minuutissa tai ollaan yöllä jo valmiiksi osittain katkottu. Entäs jos tehdään autolla tai traktorin etukuormaajalla aitaan reikä ja tullaan siitä sisään).
Vaihtoehto kaksi -ovesta: Jos ovi on lukossa (jota esimerkiksi ala-asteiden ovet eivät aina taida olla) otetaan
vaihtoehto kolme eli ikkuna. Roskalaatikko tai jotain muuta "rappuseksi", vasara käteen (joka on päähän osuneissa iskuissa veistäkin tuhoisampi ase) ja lasi palasiksi ja sisään. Ja miksi tulla sisään puukon kanssa kun voi rikkoa lasit ja heitellä polttopulloja (palavat lapset tai polttopulloisku päiväkotiin lienevät puukotustakin pahempi psykologiselta vaikutukselta).

Jos ihmisellä on halu ja tahto tappaa puolustuskyvyttömiä ihmisiä niin se tulee aina onnistumaan jos tällä on normaali älykkyys ja hän suunnittelee tekonsa. Breivik oli ääriesimerkki tästä kuten myös äskettäinen ampuminen Yhdysvalloissa.

Autoiskut ovat tämänhetkistä terrorismiä johon varaudutaan. Tulevaisuudessa keinot ja menetelmät ovat erilaiset ja tulevat muuttumaan vastaamaan kohderyhmää ja saatavilla olevia välineitä. Esimerkiksi polttopulloiskut psykologisena vaikutuksineen lastentarhoihin, koulubusseihin tai kuorma-autohdistelmällä koulubussiin törmääminen Konginkankaan tuhovoimalla voivat olla seuraavia "terrorityyppejä". Terrorismin keskittyminen ihmisuhrien sijasta esimerkiksi raskaisiin omaisuusvahinkoihin tai energiahuoltoon (jos Kokemäen lämpölaitoksen hakekasat saisi sytytettyä tuleen niin mitähän maksaisi yhteiskunnalle ja lämpölaitoksen taloudelle (vakuutukset voiva tolla Force Majore pykälällä terroritekoja korvaamattomia).

Se raha mitä "terroristin kestävien turva-aitojen" tekeminen kustantaa olisi järkevämpää sijoittaa ennaltaehkäisevaan mielenterveystyöhön tai radikalisoitumista ja syrjäytymistä ehkäisevään työhön. Tietysti turvallisuutta voidaan ja pitääkin korostaa tekniikalla ja koulutuksella. Hoitajien ja muidenkin pitää havannoida jos on epämääräisiä henkilöitä alueen lähellä tarkkailemassa, ulko-ovien lukossa pitäminen ja selkeä ja harjoiteltu toimintasuunnitelma mitä tehdään missäkin uhkatilanteessa (tulipalo, puukottaja). Kameravalvonta voi olla perusteltua.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Jani Virralle.

En ole ehdottanut suoranaisesti terrorismin kestäviä turva-aitoja vaan haluan keskustelua siitä, että kuinka kauan jatketaan näillä vanhoilla lauta-aidoilla. Päiväkoteihin pääsi helposti sisään lauta-aidan ovesta sekä pääovesta.

Kun henkilökunta ja lapset ovat sisällä, silloin ei ole aikaa tarkkailla ulos ikkunasta hiiviskelijöitä tai pelleksi pukeutuneita sillä työntekijöillä on täysi työ hoitaa vauva- ja taaperoikäisiä sekä paljon avustettavia pikkulapsia.

Kokemäellä ollaan juuri mietttimässä uudenkin päiväkodin rakentamisesta. Ans kattoo tuleeko se olemaan turvajärjestelyillä vai ilman.

Terrorismin ja silmittömän väkivallan torjuminen on vaikeaa, samoin raskaiden omaisuusvahinkojen kuten sanoitkin. Eurajoen ydinvoimalaan ja Harjavallan ilmakaasutehtaalle pääsy on kyllä tehokkaasti estetty.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Hienoa Ilona Oksanen! Luettelit ison joukon valvonta ja turvalaitteita.

Sitten otit puheeksi neuvolan ehdottaman lasten turvakypärn tavallisessa arjessa, ruusupensaiden vaarojen liiottelun sekä mäenlaskun vaarallisuuden. Ihmetellä täytyy mutta ymmärtää ei voi! Ikävä kyllä ja omasta kokemuksestani sanon, että jotkut sossunaiset onnistuvat pilaamaan kollegojensa maineen vallanhaluisilla ja asiakkaitaan ymmärtämättömällä asenteellaan.

Täällä meilläpäin sosiaalityöntekijät eivät häärää varhaiskasvatuksen nimissä päiväkotilasten arjessa. Vain erityistyöntekijä kiertää eri paikoissa ja tarpeen mukaan lapsellaon oikeus päästä pienenpään ryhmään jos on ilmennyt erityisen tuen tarvetta tilapäisesti tai pidempiaikaisesti.

Laitoin jo aiemmin sydänmerkkiä sinulle perusteelllisen vastauksesi! Kiitos siitä! Sinulla on muutama kovakin kommentti, josta olen aivan samaa mieltä kanssasi.

Vilja Erikan jälkeen viranomaiset joutuivat kovaan myllytykseen ja senjälkeen yhteistyöhön. Sitä ennen vastuunkantajia näytti olleen vähän Suomen järjestelmän nojalla. Ja jälkeenpäin tehti äärimmäinen ratkaisu. Asetettiin koulutusvaatimus, että sosiaalityöntekijän toimea ei saa, ellei ole täsmälleen tuo koulutus käytynä. Alemman koulutuksen työntekijöitä ja käytännön kokemusta omaavia on paljonkin. Heitä ei huolita. Siksi sosiaalipuolelle on syntynyt suuri kriisi: Sosiaalityöntekijöiden toimia on haettavana paljon mutta oikeasti päteviä ei huolita.

Terveysbisnes ja edistyneen lääketieteen uudistus jyllää ja kannattaa, sosiaalipuoli joka tarvitsisi todellisia uudistuksia ja asiakkaiden kuulemista sekä rahaa ei kiinnosta tätä hallitusta.

Toimituksen poiminnat