On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Valvonta ja uhan torjuminen eivät ole hysteriaa

  • Päiväkotilasten turva lauta-aidoissa toistaiseksi
    Päiväkotilasten turva lauta-aidoissa toistaiseksi
  • Näkymä urheilukentälle
    Näkymä urheilukentälle

Päätoimittaja Timo Simula on avannut jatkokeskustelun Sydän-Satakunnan nettilehdessä (26.9) mielipidekirjoituksestani Kuinka kauan lasten turvallisuus on lauta-aitojen varassa? Hän kirjoitti: ”Maailma on täynnä vaaroja, mutta kaikelta mahdolliselta pahalta ei ole järkevää eikä mahdollista suojautua.”

Niin - en antanut mielestäni viestiä, että keskityttäisiin koko maailmaan ja kaiken mahdollisen pahan torjumiseen. Sivusin jutussa vakavia tämän ajan ääri-ilmiöitä, epävakaan mielen tai laajan väkivallan uhkaa.

Samalla mietin aiempien poliitikkojen käsitystä tämän päivän turvallisesta päiväkotiympäristöstä. Tästä mielipiteeni on: Lauta-aidat eivät näytä hyvältä ulospäin, eivät myöskään säleaidat, joita Harjavallankin päiväkotien ympärillä näkyvät. Sentähden ja joka tapauksessa on hyvä herätä edes keskustelemaan turvallisuudesta. Simula toivoi, että päiväkodit itse eivät alkaisi suojautua pelon vallassa. Eivät tietenkään, kysymys on poliittisesta vastuusta.

Esitin siis varsin järkevästi nykyajan turvatoimia: Suoja-aidat, turvakoodit ja valvontakamerat päiväkoteihin. Näistä on pitkä matka Timo Simulan kuvaamiin ääritoimenpiteisiin kuten koulujen metallinpaljastimet ja vartijajoukot, joita olisi voitu asettaa kouluampumisten jälkeen. Niin ei tehty. Vartijat suojelevat nykyisin enemmänkin bisnesmaailmaa varkailta, turvaavat teollisuusalueiden taikka sairaaloiden sisäistä ja ulkoalueidenkin turvallisuutta.

En ole maalailemassa uhkakuvia vaan perustin mielipidekirjoitukseni terveeseen järkeen ja siihen mitä näin päiväkodeissa. Olen tehnyt töitä sairaala-alalla, terveydenhoitopuolella sekä päiväkodissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Olen tottunut, että minun ja potilaideni sekä asiakkaiden turvallisuus on ollut täysin taattu. Se on tärkeää varsinkin illalla ja yöllä sekä pitkän pimeän jakson aikana. Turvatoimet on oltava riittävät sillä hoitoalojen henkilökuntaa on Suomessa aivan liian vähän.

Valvontakamerat, sisääntulosummerit sekä hälyytyspainike ovat jo kauan kuuluneet em. alojen turvajärjestelyihin. Samoin hälyytyslaitteen kantaminen taskussa. Keikkatyöläisen pitää esittää henkilöllisyytensä sairaalan tuloaulassa vartijalle esimerkiksi yövuoroon mennessä. Nämä kaikki ovat asiallisia keinoja ja vaatimuksia nykyajan turvatoimissa. Valvonta ja uhan torjuminen eivät ole hysteriaa.

Timo Simula päätti kirjoituksensa johtopäätökseen, että liian innokkaan uhkakuvien maalailun sijasta ”on parempi keskittyä ennaltaehkäisyyn.” Niinhän minä tein: Oman kokemukseni ja tietämykseni perusteella. Mutta jätän täten päätöksenteon poliitikoille. Toisaalla ideologiset vouhottajat tekevät oman osansa. Ikävä kyllä se ei riitä tosielämässä. Tarvitaan tekoja. Keskityn itse vain arjen todellisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat