On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Hallituksen etulaiset häijynä Senaatintorilla

  • Mielenilmaus Ääni työttömälle Senaatintorilla 2.2.2018
    Mielenilmaus Ääni työttömälle Senaatintorilla 2.2.2018
  • Mielipidejuliste SAK:n järjestämässä tilaisuudessa 2.2.2018
    Mielipidejuliste SAK:n järjestämässä tilaisuudessa 2.2.2018
  • Aktivointimalli työttömille toi kylmää viestiä hallitukselle Senaatintorilla
    Aktivointimalli työttömille toi kylmää viestiä hallitukselle Senaatintorilla

Lähes kaksi viikkoa sitten (2.2) pyörähti käyntiin hallituksen ensimmäinen talviteatteriesitys Helsingisssä. Senaatintorilla oli SAK:n Ääni työttömälle mielenilmaisu. Paikalla olivat hallituspuolueen Juhana Vartiainen (kok.), Katri Kulmuni (kesk.) ja Matti Torvinen (sin.) – kaikki kävivät ylikierroksilla. Tuhansien buuaavien ihmisten läsnäolo, ämpärien paukutus ja valtava määrä mielipidejulisteita saavat ilkeimmätkin työttömien sortajat hermostuneeksi. Vastuulliset kuten pääministeri Sipilä, työministeri Lindström sekä sosiaali- ja terveysministeri Mattila piiloilevat. He olisivat saaneet olla mukana vastaamassa mitkä arvot ovat ajaneet työttömien nöyryyttämiseen.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi alkupuheenvuorossaan, että jo voimaantullut aktiivisen työnhaun malli on otettava hallituksen käsittelyyn uudelleen. Eloranta sanoi, että hallituksen ministerit ovat sanoneet aktivointimallista, että nyt tässä vähän kokeillaan ja katsellaan miten toimii, jos ei toimi niin korjataan. Onko tämä kiusaaminen kivaa työttömiä kohtaan, jotka muutenkin kamppailevat osattomina Suomessa? Täällä ei ole töitä riittävästi, jokaista työpaikkaa kohti on seitsämän työtöntä JHL:n Sirkka Kähärän mukaan. On väärin, että osasta ihmisiä tehdään politiikalla, Kelan ja työvoimahallinnon paimentamana kyyykytettäviä.

Tukholmasta saapunut Pohjoismaisten teollisuusliittojen Reijo Paananen oli Senaatintorilla juontajana. Hän kertoi, että aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi yli 140000 allekirjoitusta lyhyessä ajassa. Siksi mielenilmaus toteutettiin. Paananen huudatti yleisöä eduskuntaan päin ja sanoi että ”meitä on paljon”. Kansalaisaloitteen oli laittanut alulle joulun alla pitkäaikaistyötön Martin-Èric Racine. Hänen kokemuksensa tämän päivän työvoimahallinnon palveluista ovat olleet hyvin huonoja.

Työllistyminen vaikeutuu suuresti, jollei omista autoa, ajokorttia ja jotain vaadittavaa passia, monen kielen taitoa taikka sopivaa työvoimahallinnon kurssia jne. Olisin halunnut Racinen puhumaan lavalle. On hyvin terveellistä kuulla tosielämästä mitä on olla työtön ja miltä tuntuu elää velkaisena.

Li Andersson ja Juhana Vartiainen olivat ensimmäinen väittelypari Senaatintorin lavalla. Vartiainen otti yliotteen korppibassollaan. Hän hyökkäsi työttömyyden ja työttömien kimppuun ja hän väitti, että vuosia, jopa vuosikymmeniä kolmikanta, pahiksena ay-liike ovat luoneet työttömiä hellivän järjestelmän, johon Vartiainen totisesti lupasi muutosta. Hän sanoi, että te tulette näkemään tulevina vuosina.

Li Anderssonin oli helppo torjua Vartiaisen palopuheet. Ammattiyhdistysliike, työehtosopimusjärjestelmä, palkat ja työehdot sekä työttömyysturva ovat osa rauhanomaista yhteiskuntaa. Li Andersson totesi, että kolmikanta ja ay-liike eivät ole syyllisiä vaan hallitukset, joissa kokoomus on istunut 30 vuotta. Vartiainen on kyllästyttävä paasaaja, jota yleisö buuasi äänekkäästi.

Seuraavaan näytäntöön joutuivat Katri Kulmuni ja Antti Rinne (sdp). Kulmuni sanoi yleisölle mairittelevasti, että ”mie oon tullu tänne kuulemaan enemmän teitä.” Oho! Lähteekö työtön töihin kun työttömyysturvaa leikataan, kysyi Reijo Paananen. Kulmuni ei halunnut vastata, hän kehui hallitusta. Antti Rinteen mielestä on tehty kokoomuslaista hallituspolitiikkaa. Keskusta on tukipuolue, siniset siinä tilkkeenä.

Blogisti Saku Timonen on kirjoittanut hiljan Kulmunin valehdelleen (3.2.18) Senaatintorilla. Hän kertoi, että media on syöttänyt tätä samaa valetta kolme vuotta. Antti Rinne ei ole tarkoittanut lausunnollaan pakottaa työttömiä vanhustyöhön. Kolme vuotta sitten hän on ehdottanut jokaiselle työttömälle takuutyötä ja TES:n mukaista palkkaa. Hoitopuolella se olisi avustavaa työtä: Askartelua, ulkoilua, kunto-ohjelman ohjaamista tai ruokailun avustamista. Sellaista työtä tekevät Ruotsissa ja Norjassa nuoret ja maahanmuuttajat sekä vanhemmatkin henkilöt.

Juuri takuutyö perehdytyksellä poistaisi mielestäni suuren osan pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työllistymisongelmista sillä erikoisesti hoito- ja muillakin aloilla on suuri vaje työvoimasta. Mutta oikeistolainen politiikka hehkuttaa nyt syntyviä työpaikko kuten Kulmunikin eikä halua nähdä sitä, että aina tulee olemaan ihmisiä, jotka tarvitsevat entisaikojen hanttihommia tilapäisesti. Sensijaan oikeistobuumi on ottanut työttömät kepinnokkaan, jotta heidän polittiikkansa näyttäisi tehokkaalta. Kuten sata vuotta sitten tarvittiin sorrettuja, niin halutaan vieläkin. Työttömiä ja osattomia pelotellaan, sorretaan ja ajetaan henkiseen ahdinkoon aktiivitoimin.

Viimeisessä kaksinottelussa Touko Aalto (vihr.) ja Matti Torvinen (sin) julistivat. Matti Torvinen surkeili ja paheksui, että heillä siellä pohjoisessa Suomessa on kova pula työntekijöistä matkailualalla. Heillä on ranskalaisia, saksalaisia, irlantilaisia ja puolalaisia töissä sillä suomalaiset eivät lähde pohjoiseen työn perässä. Kannattaisi Torvisen mielestä lähteä sillä työnteosta saa parempaa palkkaa kuin oleilemalla kotona ja ”katselemalla vaikkapa sitten jotain miellyttävää päiväsarjaa.”

Näinhän se menee teoriassa. Tällaiset höpöpuheet kuulostavat ihan Matti Vanhaselta, joka aikoinaan kadehti eläkeläisiä Lapin hangilla. Ja sitäkin aiemmin nuori pääministeri Esko Aho kadehti työläisiä, pani kovat säästöhöyläykset aikaan julkisella sektorilla 1990-luvulla. Hän ajoi hoitajia Norjaan ja Ruotsiin töihin sekä maailmalle. Nyt ovat samanlaiset ajat meneillään. Poliittinen vastakkainasettelun aika on voimissaan, keskusta etenkin maanviljelijöineen ja kokoomus ovat aina kadehtineet vakaata ja menestyvää teollisuusalaa ja ammattiyhdistysliikettä. Nykyiset siniset olivat ennen kuulema köyhän asialla kuten emäpuolueensa perussuomalaisetkin. Mutta molemmat ovat yhtä kaukana köyhistä ja työttömista kuin itä lännestä.

Pahinta on tässä kaikessa on, että hallitus antaa huonon viestin tulevaisuudesta kasvavalle nuorisolle. Heidän osansa ei ole hyvä, jos he joutuvat työttömiksi. Mukatöitä, 18 tuntia 3 kk:n tarkastelujakson aikana on otettava vastaan hinnalla millä hyvänsä. Senaatintorilla haastateltu poliittisen historian professori Pauli Kettunen näkee yhtäläisyyksiä 1990-luvun politiikassa, lamassa ja työttömyydessä sekä nykyisessä hallituspolitiikassa. Kun on kovat ajat, ihmeellistä kyllä sopimusyhteiskunta asetetaan kyseenalaiseksi. Kova oikeistolainen ilveilijä Matti Torvinen oli klowni Senaatintorilla. Torvinen suomi häpeilemättömästi työttömiä ja lakko-oikeutta. Touko Aalto ei vaivautunut vastaamaan hänelle. Hän toi asiallisen tervehdyksensä Ääni työttömälle mielenilmauksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat