On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Kovaa kyykytystä: Piikki tai potkut

 • Mielenilmaus eduskuntatalon edessä kello 12.30-15 pakkorokotuksia vastaan
  Mielenilmaus eduskuntatalon edessä kello 12.30-15 pakkorokotuksia vastaan
 • Tervehdys lainlaatijoille: Minä päätän itse
  Tervehdys lainlaatijoille: Minä päätän itse
 • Rautalangasta täytyi vääntää
  Rautalangasta täytyi vääntää
 • Aseptiikan mestarit saapuivat mielenilmaisuun Pekka Puskan eteen
  Aseptiikan mestarit saapuivat mielenilmaisuun Pekka Puskan eteen
 • Kiittääkö Norja ja Ruotsi pian Suomea koulutetusta henkilökunnsta?
  Kiittääkö Norja ja Ruotsi pian Suomea koulutetusta henkilökunnsta?

Sote-hoitajien eilinen (20.4) mielenilmaus alkoi rautatieasemalta ja päättyi eduskuntatalolle. Suoraan ylätasanteella seisovan Pekka Puskan eteen. Siellä hän seisoi tuimana kuin ukko-ylituomari. Eipä tohtinut laskeutua alas. Puska oli sensijaan kommentoinut Svenska Nyheterille: Hän on sairaiden ja haavoittuvaisten asialla. Hotajista viis, heidät on rokotettava pakolla ja sehän on jo toiminut tähän asti kun työnantajat ovat uhkailleet, kiristäneet ja pelotelleet. Eräs marssilla ollut kertoi, että työnvälitysfirma Seure on myöskin tempautunut tähän massahysteriaan mukaan. He eivät rokottamattomia hoitajia ota välitysfirmaansa.

 

Maaliskuun 1. päivänä tuli siis uusi tartutatautilaki voimaan, joka koskee hoitohenkilökuntia. Pääongelmat ovat hoitajien mielestä, että esimerkiksi nuoret hoitajat altistuvat tehottomaksi koettujen influenssarokotuksen haittavaikutuksille 40 kertaa elämässään. Pahin näistä on ollut ns sikapiikki, josta lukuisat henkilöt sairastuivat narkolepsiaan 2009-2010. Vuoden 1948 Nürnbergin sopimuksessa on kuitenkin pakon tai kaansanmurhan(genocide) kieltävä laki, jossa sanotaan: ”minkäänlaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä ei saa tehdä kertomatta potilaalle kaikista mahdollisista sivuvaikutuksista ja haitoista eikä ilman potilaan tai hänen edustajansa kirjallista suostumusta”.

 

Uusi soteuudistus luo turvattomuutta terveydenhoitohenkilökunnalle erityisesti ja sen lisäksi pakkorokotukset ajavat heidät toiselta puolelta ahtaalle. Kaikki rokottamattomat hoitajat tai sotehenkilöt pannaan kilometritehtaalle, sillä työnantajilla ei tule olemaan korvaavia töitä elleivät esimerkiksi kätilöt, jotka tekevät työtä kaikkein haavoittuvaisempien kanssa suostu esimerkiksi siivoilemaan vessoja ja ajelemaan siivouskonetta taikka ruohonleikkuria. Pakkorokotusaalto on tullut siis synnytyssaleihinkin. Siitä huolimatta vaikka siellä kunnioitetaan ja pelastetaan äitien ja pienokaisten henkiä joka päivä. Influenssarokotteilla ei ole mitään virkaa sen rinnalla miten korkeaa aseptiikkaa kätilöt pitävät yllä.

 

Onko näin unhotunut miten karvaan kalkin unkarilainen lääkäri Ignaz Philipp Semmelweis joi vakuutellessaan mikä on lapsivuodekuumeeseen sairastuneiden äitien ja lasten kuolinsyy? Se oli tartuntatauti. Vasta kauan hänen kuolemansa jälkeen hänen teoriaansa uskottiin. Vastasyntyneiden ja äitien kuolemantauti levisi visvaisen eritteen kautta, joita lääkärit toivat ruumiinavaussaleista käsissään. Semmelweis vaati 1847 alkaen, että kädet on pestävä kloorivedellä. Häntä ei uskottu, lääkärien iso ego ja pimeys eivät eivät antaneet periksi, että myöskin välineet ja hoitovaatteet on pidettävä puhtaina käsien lisäksi jokaisen hoidettavan välillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos ei halua rokotuttaa itseään, niin voi vapaasti vaihtaa alaa. Hoitajalla on myös velvollisuuksia; itseään saa vahingoittaa, mutta ei potilaita. Miten ihmeessä sellainen ihminen, joka vastustaa tautien ennalta ehkäisyä, voisi ylipäätään hoitoalalla toimia?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Yleisellä tasolla todeten työnantaja ei saa altistaa työntekijöitä tarpeettomille ja vältettävissä oleville terveyttä vaarantaville ja heikentäville kuormituksille. Työsuojelulainsäädännöllä ja työterveyshuollon toimenpiteillä pyritään vaikuttamaan tähän.

Kausi-influenssa piikki otetaan käsittääkseni vuosittain. Nuorimmat valmistuvat lähihoitajat ovat n. 18 vuotiaita ainakin harjoittelujaksoillaan. Sikainfluenssa piikki aiheutti lapsille ja nuorillekin narkolepsiaa todistetusti. Mikä estää sen ettei aikojen saatossa tule toista virheellistä rokote-erää haittavaikutuksineen ja mitä pitkäaikaisaltistus toistuville rokotteille tekee. Onko influenssarokotteista tutkimuksia tai tietoja mitä ne vaikuttavat ihmisen terveyteen otettuna vuosittain useita vuosikymmeniä peräkkäin. Rokotuksiin liittyy aina marginaalisenpieni riski haittavaikutuksiin, joskus jopa vakaviinkin. Kymmeniä vuosia ja kymmeniä tuhansia rokotuksia vuodessa aiheuttaa marginaalisen pienelläkin riskille varmasti haittavaikutuksia joillekin henkilöille.

Ymmärrän osittain rokotevastaisuuden ja itsekkään en missään nimessä ota influenssarokotteita mutta vanhat "perusrokotteet" (polio, jäykkäkouristys, MPV jne) ovat taas mielestäni välttämättömiä ja erittäin tarpeellisia. Näistä rokotteista on pitkä kokemus ja niiden haittavaikutukset tiedetään eikä niitä oteta joka vuosi kuten influenssarokotetta.

Kuinka tehokkaasti influenssarokote suojaa potilaita vakavilta tartunnoilta ja näiden haitoilta. Montako ihmishenkeä ja montako hoitopäivää säästeään rokottamalla henkilökunta kausi-influenssalla. Muutama vuosi kun kuluu niin varmaankin valmistuu tilastot joissa nähdään paljonko pakkorokottaminen influenssarokotteilla vähentää potilaskuolleisuutta influenssaan ja sen jälkitauteihin potilaiden kohdalla.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Jos ei halua rokotuttaa itseään, niin voi vapaasti vaihtaa alaa."

Ole Pekka Roponen aivan rauhallisella mielellä, niin saattaa tapahtuakin. Norjan ja Ruotsin valtiot kiittävät ehkä piankin Suomen korkeasti koulutetusta hoitohenkilökunnasta!

"Hoitajilla on myös velvollisuuksia; itseään saa vahingoittaa , mutta ei potilasta."

Sinäpä sen sanoit, hoitajilla ei olekaan muuta kuin velvollisuuksia, ja korkein niistä on ennalta ehkäistä OIKEITA SAIRAUKSIA muttei hoitajien oman terveyden menettämisen kustannuksella. Toinen korkea periaate on lievittää kärsimystä: Hoitajat eivät milloinkaan lisää kärsimystä vaan toimivat täydellisesti aseptiikan periaatteiden mukaan. Varmasti olet lukenut kirjan Infektioiden torjunta sairaalassa.

"Miten ihmeessä sellainen ihminen, joka vastustaa tautien ennaltaehkäisyä, voisi ylipäätään hoitoalalla toimia?"

OHO! Ensinnäkin Suomen hoitajat eivät pysty mitenkään estämään viruksien (200 liikkuvaa) leviämistä vuosittain taikka pandemioiden riehaantumista. Vain työmaallaan ja omissa kotiympäristössään onnistuu terveyden vaaliminen ja tartuntojen torjuminen sekä hoito. Ihan maalaisjärjellä ja vastuuntunnolla.

Mutta ehdotan tässä hysteerisessä tilateessa, että infektioiden torjuntaperiaatteet siirretään lentoyhtiöiden suosituksiin. Aluksi suosituksiksi, sitten pakkolaiksi kuten tässä hoitajien tartuntalainhengessä käytännössä touhutaan.

Länsimaisissa valtioissa jyllää kaksi hengenvaarallista epidemiaa: Tupakka ja reseptilääkkeet. Liikuntakyvyttömät sairaat ja vanhukset, ovat ylen lääkittyjä ja heikkokuntoisia ja siksi erilaiset ylähengitysteiden sairaudet ja pneumonia vaivaavat taikka tappavat. Jos hoitajien syyksi laitetaan kaikkien räkätautienkin sairastaminen silloin Suomi ei tarvitse omia kouluttamiaan hoitajia. Tervetuloa hoitajat muista maista! Mitä nöyremmästä kulttuurista tulevat, sen parempi. Tässä tapauksessa.

Tupakoivien potilaiden immuunipuolustus on sangen paljon alentunut. Tupakoivat ystäväni eivät koskaan pyydä minua lenkille - mennään ulos juttelemaan ja pidetään kivaa. Saan itsekin oman homeopaattisen annokseni sillä olen joutunut kotioloissa 15 vuoden altistukseen. Hyvin meni, ei ole tullut vielä mitään syöpää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joo, kyllä hoitajien tupakointikin pitäisi lailla kieltää, olet täysin oikeassa.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Joo, kyllä hoitajien tupakointikin pitäisi lailla kieltää, olet täysin oikeassa."

Jos teet tästä aloitteen, mitä muuta hoitajilta pitäisi kieltää?

Älä nyt kuitenka vääristele, että minä olisin samaa mieltä kansasasi. Vähän laimea oletkin eikä sinusta saa selvää käytkö vain viihtymässä Puheenvuoroissa.
Kieltämättä pieni provosointisi innostaa!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lävistyskorut eivät sovi hoitajille, eivätkä nenärenkaat. Partakin on kyseenalainen. Itse ajan tukkanikin millin koneella, kuten Sinuhekin teki. Nenäkarvat myös pois, koska MRSA voi pesiytyä nenään. Lisäksi uskonnollisten symbolien käyttöä töissä en hyväksy.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Niin, onhan se kumma jolleivat hoitajat usko sääntöjä mitkä pitäisi olla itsestään selvyys hoitotyössä. Onhan siinä työnantajalla paimennettavaa jos hoitajat eivät noudata hygieenisyyssääntöjä Suomessa.

En ole aikoihin ollut suomalaisissa sairaaloissa tai vanhainkodeissa enkä ole näin päässyt tarkkailemaan mikä on maan tapa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Tärkeintä on kieltäytyä kaikista löyhästi perustelluista rokotteista (kuten influenssarokotteet) ja tuottaa asiasta oikeuskäytäntöä.

Rokottamista vaativan tahon on lähtökohtaisesti perusteltava rokotteen ehdoton tarpeellisuus ja toimivuus siinä nimenomaisessa työtehtävässä, jossa henkilö toimii.

Kaikkien kategorinen rokottaminen osoittaa älyllistä laiskuutta, välinpitämättömyyttä tarpeettomien rokotusten seuraamuksista ja edustaa infektioasioista päättävien tahojen - sinällään ymmärrettävää - pyrkimystä pitää "oma pesä" puhtaana.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Luulisi, että hoitajat ainakin ryhtyvät toimiin laittomien irtisanomisten ja työpaikkakiusaamisten sekä syrjinnän takia. He juuri tarvitsevat näitä oikeuskäytäntöjä pakkorokotuksissa.

Influessarokottamisten on huomattu aiheuttavan esimerkiksi keskenmenon tai ns:ssa sokeripalassa saatu poliovirus aiheutti aikoinaan vakavia kuumetauteja ja halvauksen kaltaisia oireita sekä puhkaisi diabetesta. Sikapiikin ongelman tiedämmekin. Se on edelleen yhtenä rokotteissa viruskomponenttina A- ja B-komponenttien lisäksi, joita vaihdellaan vuosittain.

Jos pakkorokottaminen on ainut vaihtoehto jotta saa pitää työnsä siinätapauksessa tarvittaisiin tulevaan maakuntatason soteen turva, että työntekijät vakuutetaan sairauden, vammautumisen tai tilapäisenkin sairastumisen takia rokotteen otettuaan.

Toimituksen poiminnat