On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Voimistaako voi, parantaako maitorasva?

  • Norjalaisia lehmiä Engerdalin ylängöllä
    Norjalaisia lehmiä Engerdalin ylängöllä

Aito voi, ihanalta maistuva maitorasva on saanut viheliäisen syntipukin maineen vuosikymmenien ajaksi. Todennäköisesti aivan turhaan. Kiitos kuitenkin Ancel Keys, yhdysvaltalainen ravintotieteilijä! Ja samalla Suomen viranomaiset. He eivät ole piitanneet tutkia tieteellisesti sitä suomalaista ruokavaliota, jolla torpparit ja maanviljelijät pitivät aikoinaan itsensä hengissä. Köyhät joutuivat juomaan kurria, minä mukaanlukien. En milloinkaan aio juoda tuota maitovettä enää.

 

Edistyksellisessä tieteessä rasvakupla on kuitenkin särjetty - muualla maailmalla sekä Ruotsissa. Luonnollisesti se huolestuttaa Suomen ravintoeksperttejä, jotka ovat tahtoneet pelotella, että sydän- ja verisuonitaudit ovat hiljainen tappaja. Näin kyllä mutta aivan eri syistä kuin meille on selitetty. Niin passiiviset ajat ovat nyt ohi, ihmisillä on helppo hakeutua nykyaikaisemman terveystiedon lähteille.

 

Viime vuosina nuorten terveysvalinnat ovat herättäneet ihmetystä. Nuoret haluavat kokeilla elämäntaparemontteja: Yksi suosituinpia on ollut Antti Heikkilän terveysremontti. Toinen joka ihastuttaa ja koukuttaa tällä hetkellä on Heikkilänkin arvostaman Tomi Kokon LIFW. Kokon ryhmässä on huomattu, että voista virtaa elämän eliksiiriä.

 

Voita ja muita prosessoimattomia rasvoja kokeillaan jopa kahvissa. Lukuisille ihmisille on käynyt niin, että aidolla ruualla putoaa paino. Voi on siis hyvin ravitseva, samalla kun se näyttää olevan elvyttävää. Näin kävi siis jälleen niille, jotka lähtivät toukokuun 5. viikon LIFW-elämäntapakokeiluun. Samalla kun käytetään luonnon käsittelemättömiä rasvoja , kokeillaan jättää maidot, perunat,viljat ja sokeri pois, mutta vain aluksi. Ja mitä tapahtuu kun ihminen saa täydenarvoista ruokaa?

 

Tietokirjailija Mari Aulanko on kertonut omista kokemuksistaan Iltasanomissa (5/2015). Hän oli puolisonsa kanssa tavannut erään kerran tuttavapariskunnan kävelyllä. He näyttivät silminnähden muuttuneilta ja energisiltä. Syynä oli ruokavaliomuutos. Pariskunta Aulanko päätti kokeilla samaa, sillä he olivat niin vaikuttuneita tuttaviensa kokemuksesta.

 

Mari Aulanko on kertonut, että hän piti aiemmin karppaamista hulluna. Ei enää. Ensinnäkin heidän molempien paino putosi tasaisesti ilman näklkäkuuria. Sen lisäksi tietokirjailijan refluksitauti hävisi, samoin muut vatsavaivat ja korkea verensokeri laski. Vuoden kuluessa hän sai lopettaa verenpainelääkkeet, fibromyalgia ei enää piinannut häntä eikä menierin taudin oireetkaan.

 

Näin siis omahoito voi muuttaa koko elämän, entiset menetykset kääntyvät voitoksi. Elämäntaparemontti ja ruokavalio voi pelastaa jopa vanhankin. Väijyvältä viikatemieheltä siis.  Kuuuluisa amerikkalainen veteraani, maratonjuoksija Noel Johnson oli 70-vuotiaana täysin sairas ja voimaton. Pienikin fyysinen ponnistus oli liikaa hänen sydämelleen. Hänellä ei ollut muuta tulevaisuutta kuin odottaa passiivisena loppuaan.

 

Johnson kertoi, että hänen kuntonsa oli yhtä surkea kuin hänen terveytensä eikä lääkäri antanut hänelle mitään toivoa. Kuitenkin vanha taistelija, entinen nyrkkeilijä päätti antaa itselleen uuden mahdollisuuden. Uuden elämäntyylin innoittamana hän jätti kaiken tarpeettoman ruuan pois ja aloitti kuntoilun varoituksista huolimatta. Ikämiehenä hän on juossut useita maratooneja vielä 87-vuotiaana ja hän on ollut elinvoimaisempi kuin koskaan sekä fyysisesti huippukunnossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Silmät ymmyrkäisinä olen katsellut tätä:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/05/31/pilattu-m...

Erityisesti jäi mieleen, että kaupan maito on lypsetty 17 vuorokautta ennen kuluttajalle myymistä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kiitos paljon tuosta linkistä Jorma Moll! Katson huomenna kokonaan.

Toimituksen poiminnat