On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Rakastunut Paavo Väyrynen. Mihin hänet on viety?

 • Rakastunut Paavo Väyrynen odottaa vaimoansa Vuokkoa
  Rakastunut Paavo Väyrynen odottaa vaimoansa Vuokkoa
 • Suuri h-hetki on käsillä: Paavo kutsuu ystävät katsomaan miten kakku leikataan
  Suuri h-hetki on käsillä: Paavo kutsuu ystävät katsomaan miten kakku leikataan
 • Huivi on heitetty: Luja käsi on kiinni Väyrysen kädessä
  Huivi on heitetty: Luja käsi on kiinni Väyrysen kädessä
 • Nyt neuvotellaan Vuokko . . .
  Nyt neuvotellaan Vuokko . . .
 • Vuokko Väyrynen on yllätetty: Aina on aina tilaa yhdelle mukille:Kaisu Havanan ja Martti Issakaisen lahja Väyrysille.
  Vuokko Väyrynen on yllätetty: Aina on aina tilaa yhdelle mukille:Kaisu Havanan ja Martti Issakaisen lahja Väyrysille.

Minä rookasin tulla Kemimaan Pohjanrantaan aivan viimeisillä hetkillä ennenkuin Paavo ja Vuokko Väyrysen kultahääpäiväjuhlallisuudet alkoivat. Tulin melkein suoraan Norjan kunigaskunnan Buskerudista. Siellä pienessä Ål-nimisessä kunnassa kerrottiin Paavo Väyrysestä. Mainitsin Väyrysen Ål-päivillä siksi, että minulla on ollut pitkä näkymä suomalaiseen keskustalaisuuteen 1990-luvun puolivälistä asti. Tämän sanottuani minut vietiin heti Norjan Keskustan Stortingetin edustaja Per Olaf Lundteigen puheille. Keskustalaispoliitikolla oli terveisiä Suomeen.

Suunnittelin sitten työkeikan jälkeen loppukesälle, että tällä lomamatkalla suuntaan synnyinseudulleni Ranualle ja sitä ennen tervehtimään sisartani Arjaa. Samalla joudun kertomaan poliitiikan uutiset sisarelleni. Lopuksi pyrin Väyrysen puheille. En saanut tilaisuutta. En sittenkään vaikka toiseksi yöksi varasin huoneen Pohjanrannan kylpylähotellista. Ei Paavoa missään! Paavo Väyrynen oli varastettu omasta kylpylähotellistaan.

Jatkoin sitten matkaa kohti Ranuaa toisille sukulaisilleni. Sitä ennen kävin Väyrysten juhlapävänä hiljentymässä läheisessä Paanukirkossa. Siellä tapasin suomalaisen taiteen asiantutijan, joka tunnisti heti Juhani Palmun signeeramatonta taidetta. Katselin ympärilleni kaikkea ja mykistyin. Ulkona oli luonnon kauneutta, hiljaisuutta ja harmoiaa. Kemijoki virtasi lähistöllä. Mutta ei siellä Väyrysen asuinalueella ollut mitään bisnespajaa eikä edes lehmiä kuten olin odottanut.

Sitten yhtäkkiä muistui mieleeni Väyrysen mökit. Oikeastaan kiitos kuuluu toimittaja Timo Haapalle. Hän mainosti mökkejä hyvin Väyrysen presidentinvaaligrillissä. Mutta pettymyksekseni - ei siellä mitään mökkejä näkynyt eikä ollut myynnissä.

Sellainen nappikauppa ei sopisikaan ihan lähelle sitä miljöötä. Alueella oli valtavan suuri navetta sekä suuria tyylikkäitä rakennuksia kuten päärakennus Pohjanranta sekä kunnonkohotuspaikka tanssijoille. Niin, siitä mökistä vielä. Se kiehtoi mieltäni yhä. Kun en tuollaista siirrettävää mökkiä aiemmin tarvinnut en ollut jalasmökistä kiinnostunutkaan. Juuri nyt ostaisin kyllä sellaisen liikuteltavan - ja vain - ja ainoastaan jos saisin sen Väyrys-karikatyyrikuvalla varustettuna. Olen tilannut mukin jo aikoja sitten mutta sitä ei ole vielä myynnissä.

Kun en ollut juhlavieras vaan alueen Caravan-majoituksesta minun piti kysyä lupa Väyrysiltä, että voidaanko tilaisuutta kuvata. Ja saako kynääkin käyttää. Lupa tuli. Ensin en tuntenut itseäni juhlavieraaksi kahvitilaisuudessa mutta kohta outouden tunne kuitenkin hävisi. Pohjanrannan isäntä ja emäntä pitivät hauskaa, Väyrynen viittoi ystäviä ja kylpylävieraita katsomaan miten kakun leikkaaminen sujuu.

Sujuihan se - mielestäni yllättävästi. Huivi vain heilahti kun Vuokko-emäntä ryhtyi toimeen. Paavo Väyrynen oli aivan myyty mies. Rakastunut Väyrynen oli sulaa vahaa. Voi olla, että hän ei myönnä mutta sinä päivänä näytti, että tämä toisenlainen Paavo ei nyt johtanut kotiorkesteria itse ollenkaan. Kahvitilaisuuden jälkeen tuli toinen iso yllätys. Paavo ja Vuokko Väyrynen herkistyivät kuulemaan laulajien Martti Issakaisen ja Kaisu Havanan esittämää Onnelliset. Ja lahjapaketissa oli – tietenkin Muumimuki!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hieno kirjoitus. Vain ihan lievästi ironinen.

Paavo ja Vuokko kelpaavat malliksi, oikeasti.

Go, Paavo go ahead! :)

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Markku Marttila! Jos tarkoitat liikuteltavaa mökkiä olen tosissani. Siellä Norjan Buskerudissa annetaan tietynlainen sininen tunnus vanhoihin arvostettuihin rakennuksiin.

Paavon karikatyyrikuva tulee minun liikuteltavaan mökkiini jos minä sellaisen saan hankittua jostain. Olen tilannut karikatyyrikuvalla varustetun mukin aikoja sitten kun Väyrynen oli käynyt Huittisissa puhumassa.

Paavo Väyrynen on hieno valtiomies, isä ja puoliso. Pääsin lähelle onnittelemaan Vuokkoa kultahääpäivästä mutta voin tässä kirjotukseni välityksellä onnitella myös Paavoa miten onnellinen mies hän on Vuokon takia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Juonellinen ja kuvitettu kertomus, jota lukiessa tulee hyvälle mielelle. Mitä voisi enempää Puheenvuorostakaan löytää?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Olen vieläkin Risto Jääskeläinen mykistynyt tuosta Keminmaan reissusta. Eniten siksi, että Väyrysellä oli "kaiken jälkeen" paljon virtaa - elinvoimaa ja innostuneisuutta elämään. Ja ilmeisesti politiikkaankin.

Ja itselleni esimerkiksi: Hän luottaa itseensä ja arvostaa muita. Hänellä on kunnioittava käytös outojakin ihmisiä kohtaan.

Ostin muuten mukaani juuri niitä kirjoja, joita hänellä oli muutamia eräässä vaalitilaisuudessa ennen joulua.

Pohjanrannan varastosta löytyi mukavaan hintaan. Olen kertakaikkiaan innostunut avaamaan niitä ja katsomaan politiikkaa taaksepäin. Kun en aikanani nuoruudessa piitannut mitään politiikasta.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Minäkin sain kutsun kultakahveille ja sen jälkeiseen kokoontumiseen.
Olen sympatiseerannut Paavoa pidemmän aikaa. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, mitä on tapahtumassa Paavon uudessa politiikassa. Kuitenkin arvelen, ettei minulla olisi ollut arvokasta annettavaa kokoontumisessa, joten jäin pakertelemaan työpaikalleni tuona perjantaina. En lähtenyt itseäni parempaan seuraan edes linssiluteeksi.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Markku Savikivi. On ennenaikaista sanoa muuta kuin, että kannattajakorttien kerääminen Seitsämän tähden liikkeekke alkaa nyt. Ei 5000 kortin kerääminen liene ylivoimainen urakka. Tietääkseni Kansalaispuolueen ohjelma siirtyi suoraan kehiteltäväksi uudelle.

No mikset tullut? Kuljeskelin itsekin käytävällä ja joka paikassa. Yritin tahdikkaasti saada tietoa "miten tässä näin kävi?" (Kansalaispuolueen asiassa) Sain keskusteltua kahden henkilön kanssa muttei sittenkään ymmärrykseni auennut, että uuden idean pohjalta kehitetyn Kansalaispuolueen sai keikautettua toimintakyvyttömäksi joksikin aikaa.

Muuten sinulla on hieno ymmärrys, jos arvostat entisen Kansalaispuolueen tärkeää agendaa Suomen ulko ja turvallisuuspolitiikasta, asiallista keskustelua maahanmuutosta, köyhien asiaa ja EU:n muutokseen varautumista.

"Olen sympatiseerannut Paavoa pidemmän aikaa." Rohkeasti sanottu! Mutta niin minäkin. Sain terveisiä Norjan Keskustan eduskunnasta. Kirjoitan joskus.

Siellä Väyrysten kylpylähotellissa ja Caravaanari-alueella oli kova tunku lauantaia sillä Teemu Roivainen tanssitti ihmisiä. Oli ollut myös karaokea. Ja kuten tiedetään parhaat jatkot ovat kokousten jälkeen. En tarttunut hetkeen.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Niin, sitä kaikkien ihmisten arvokasta tietoa tullaan tarvitsemaan. Monilla on. Tiedustelin esimerkiksi yhdeltä miehelta miten surkeiden velkakuntien asiat saadaan järjestymään tulevaisuudessa. Oma kuntani on säästökuurilla vuoteen 2021. Tällaista ajatustenvaihtoa.

Toimituksen poiminnat