On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Istuiko Kokemäen valtuustoteatterissa iso joukko tomppeleita?

  • Kokemäkeläiset perhepäivähoitajat järjestivät lasten urheilupäivän liikuntapuistossa 2017.
    Kokemäkeläiset perhepäivähoitajat järjestivät lasten urheilupäivän liikuntapuistossa 2017.

Katumusta pukkasi Kokemäen valtuustosalissa hiljan uuden päiväkodin hankesuunnitelman takia. Tai sitten jokunen valtuutettu ei ollut aivan jyvällä siitä minkälaisen kokonaismiljöön tuleva päiväkoti vaatii. Ja sitäkään ei mainittu, että neliöitä oli vähennetty juuri kaupungin taloustilanteen vuoksi.

Varsinkin Juha Korkeaojaa (kesk.) ei liikuttanut tunnustaa hanketta hyvin perustelluksi vaan hän takertui liian kalliiseen hintaan ja epäili onko mitoitus aivan oikea. Ikävä kyllä Korkeaoja ei taitanut tietää, että päiväkotihankeessa on monia nokkelia ratkaisuja. Se tulee sisältämään ikäänkuin pieniä päiväkoteja, se antaa lapsille hyvinvointia, joka tulee osaltaan kunkin lapsen yksilöllisen Vasun kautta.

Lapsia ei koskaan ole lykätty ovesta sisään päiväkoteihin ja jätetty ikäänkui hengailemaan sinne aikansa kuluksi. Opetus ja hoivatyö on perustunut aina pedagogiikkaan, vastuuntuntoon ja ammattiosaamiseen. Niin, jotenkin ymmärrän, että Korkeaojan puheet myötäilevät nykyhallituksen politiikkaa: Säästetään ja korjataan sitten jos ei toimi.

Taaperoikäisiä aina kouluikäisiin asti ei ole arvostettu juurikaan yhteiskunnallisesti, heidä oikeuksiaan on voitu evätä kaikkein helpoimmin. Mutta ei enää. Ilahduttavaa on ollut, että viime aikoina on oltu huolestuneita Suomen alhaisen syntyvyyden takia.

Mitä useampia haukkuvia puheenvuoroja kultiin valtuutetuilta, sen enemmän tuli vaikutelma, että hiljaa olleet tuli leimattua tomppeleiksi - siis muut valtuutetut ja virkamiehet. Valtuutettu Perttula (PS) nurkui siitä, että päiväkoti on aivan väärässä paikassa. Se sopivuus ei ole hyvä koska paloasema sijaitsee liian lähellä. Mielestäni jos hälyytysajoneuvojen läheisyys olisi vaarallista päiväkotilapsille yhtälailla koko alue on turvaton puolen kilometrin säteellä kaikille ihmisille, ajoneuvoille ja liikepaikoille.

Valtuutettu Ari Prinkkala (SDP) ei myöskään ollut tyytyväinen. Olisiko päiväkoti muka pitänyt rakentaa Peipohjaan koppuloimalla vanhan päiväkodin tilat seiniin saakka uusiksi? Prikkala oli pahalla mielellä myöskin siitä, että mitään säästöjä ei saavuteta koska perhepäivähoito säilytetään. Tämä päätös on mielestän yksi hienoimpia arvovalintoja Kokemäellä lasten, vanhempien sekä perhepäivähoitajien puolesta.

Onneksi päiväkotityöryhmän puheenjohtajaksi sattui todellinen asiatuntija, sivistyslautakunnan kärkimies Janne Savolainen.(SDP) Olen iloinen siitä. Tiedän, että hankeen eteen on tehty paljon töitä myös muiden asiantuntijoiden kanssa, joista monet ovat nuoria ja vähän vanhempiakin isiä ja äitejä. Omakohtaisesti perheen arjen ymmärtäminen on todellista asiantuntijuutta kuten sekin, että turvataan lasten ihmisoikeudet. Kokemäki saa unelmapäiväkodin, joka perustus on uudessa varhaiskasvatuslaissa ( 1.9.2018), pedagogiikassa ja erityishuomio on leikin, levon, ruokailun ja ulkoilun sujuvuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat