On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Vanhuspalvelulaki on paperi vessapapereiden joukossa

  • Kesätyöpaikkani Norjassa viimekesänä.  Kotisairaanhoito toimii mutta yskähdellen sillä hoitajista on kova pula Norjassa
    Kesätyöpaikkani Norjassa viimekesänä. Kotisairaanhoito toimii mutta yskähdellen sillä hoitajista on kova pula Norjassa
  • Kotisairaanhoidon ajoreitit olivat vuorilla sekä keskustassa
    Kotisairaanhoidon ajoreitit olivat vuorilla sekä keskustassa

Poliittisen Suomen ja vastuunkantajien on aika tehdä ryhtiliike. Ensin on herättävä unesta. Kokonaan. On käännettävä katse pois omasta egostaan ja politiikastaan. Ne kaksi eivät enää toimi Suomessa, eivät ihmisarvoasioissa. Vanhustenhoito on suuressa kriisissä, Suomi oikeusvaltiona on vajonnut hävettävään tilaan. Vanhustyötä tekevien ja omaisten hätähuudot ovat kumahtaneet kerta toisensa jälkeen poliitikkojen kivisydämille. Heitä ei ole liikuttanut. Nyt ilmassa on vain hokema: Sote tulee, se tarkoittaa kyllä deva kukku de!

Superin puheenjohtajan Silja Paavolan monet kymmenet vanhuksia puolustavat kirjoitukset ovat niinikään kaikuneet kuuroille korville. Vanhusten perushoito, puhtaus, ravinnonsaanti ja mahdollisuus liikkumiseen, wc:käynteihin ja vaipanvaihtoon ajallaan on joutunut laiminlyödyksi. Siksi, että on menty vajalla miehityksellä. Eikä kysymys ole vain Esperi Caresta. Myös julkisen tuottamassa hoivassa on suuria puutteita: Omaiset kertovat karuja asioita vanhustensa kohtelusta.

Emeritusprofessori Sirkka-Liisa Kivelä sanoi Satakunnassa Kansassa (30.1), että vuoden 2008 taantuman ja Jyrki Kataisen hallitusten aikana leikattiin rutkasti vanhuksilta monen vuoden ajan. Vaikka kokemuksesta tiedetään, että muistisairaat ja vanhuuden heikentämät tarvitsevat tehostetun hoidon yksiköitä, turvallisuutta, sitä ei ymmäretä. Esimerkiksi 90-vuotiasta ei voi vain siirtää esimerkiksi kotoaan Kauvatsanperältä johokin pieneen asuntoon keskustaan: Odottamaan, että jotain tarpeeksi vakavaa tapahtuisi.

Ihminen tarvitsee todellisen elämänturvan ja sekä lääkehoitoa että huolenpitoa. Mutta vanhuksille ei siis paikkoja näytä riittävän. Näin on vain säiltyspaikkoja minimi henkilökunnalla, erittäin huonoja sellaisia. Sirkka Kivelä sanoo, että suomalaiset ovat vanhuskielteisempiäkin kuin muut Pohjoismaat, joissa hoitajasuositus on 25-60 % suurempi kuin Suomessa. Raha ratkaisee nyt kaiken. Se on näkynyt edellisillä hallituskausilta asti kun terveyskeskuksia ajettiin alas suurella rytinällä, Kokemäelläkin.

Ja kun silloin osa yskityisistä ryntäsi hoitoareenalle, syntyi pahaa jälkeä. Se näkyy nyt. Kaikessa mahdottomuudessaan rahan ja hoitajien puute onneksi tärähti Valviran tutkintaan. Mielestäni hoitopaikat pitäisi sulkea heti niinkuin Valvira teki ja vastuulliset siellä on laitettava oikeudelliseen vastuuseen. On pakko rinnastaa, että eläinten kaltoinkohtelu on säädetty rikoslaisssa jo 1889. Tänään ajatukseni vanhuksista on, että hekin tarvitsevat erityisen lain suojelemaan heitä kärsimykseltä ja hoitamatta jättämisiltä kuten puolustuskyvyttömät laitoskehitysvammaisetkin.

On saatava lakisääteinen vanhus- ja kehitysvamma-asian valtuutettu.

Valtakunnan mahtimies pääministeri Juha Sipilä totesi Valvirasta, että hyvä on, että valvota toimii. Suomen Yrittäjien järjestämässä pääministeri-paneelissa Sipilän vastaus Sanna Marinille oli hupia, kun Marin tiedusteli hoitajasuosituksen 0,7:n viemistä vielä kerran eduskuntaan. Kysymys sai juuri sellaisen lopun kuin maan tapa on ollut menneet hallitusvuodet. Naureskellaan ja väheksytään naispoliitikkojen esityksiä. Vaikka Sanna Marin oli vielä perustellut, että keskustakin on jo suosituksen hyväksynyt Sipilä oli tokaissut Uuden Suomen kirjoittajan Ossi Kurki-Suonion mukaan , että ”Siihen valiokuntaan ei enää tuoda yhtään mitään.”

Yrittäjätaustainen yleisö oli remahtanut nauruun.

Naurut on nyt naurettu ja vanhushoidon vähättely samoin. Politiikan suunnan on muutettava. Tämän häpeätarhan jälkeen Suomen poliitikkojen ei pidä käydä opettamassa Venäjälle ihmisoikeuksista. Älköön yksikään hurskastelko siellä hienosta Suomen oikeusvaltiosta. Emme me ole, Suomi on yhtä huono kuin sen heikoin lenkki – vanhusten- ja vammaisten oikeudet.

Presidentti Niinistöllä on kyllä arvokkuutta ikänsä ja juristitaustansa takia. Hän saa hoitaa ihmisoikeusasioiden julistuksia Venäjällä. Sen lisäksi hänellä on pitkällinen näkemys kauas historiaamme, miten tämä kansa on kärsinyt ja uurastanut. Niin sanomattoman paljon, että sotien ja hyvinvointivaltion perustaneet vanhat tarvitsevat kunnioituksemme ja kaiken inhimillisen huolenpidon. On aika maksaa Suomen olemassaolon lasku.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Hyvinvointioikeuden instituutin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi asiakas-ja potilaslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksiVIITE: STM Dnro(STM074:00/2018)"

http://www.uef.fi/documents/300201/0/HVO+lausunto+...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vanhusten hoiva-asiaa ajankohtaisena alla:

"Asiakkaiden tarpeiden tulisi ohjata sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista" (UEF)

https://blogs.uef.fi/oikeuttakohtuudella/2019/02/0...

---

Tuntuisi, että vanhuksen huonosta hoidosta tai hoivasta voi tehdä asiakasmaksun oikaisuvaatimuksen ihan yksittäinenkin hoitokodin tai kotipalvelun asiakas, jos hän ei saa mielestään rahoilleen vastinetta?

Onko kellään kokemuksia asiaan?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kyllä tiedän, että joutuu melkoiseen viidakkon kun yrittää hoitaa muistihäiriöistä omaistaan. Ei puhettakaan, että voisi hakea korvausta asiakasmaksusta vaan päin vastoin kun esimerkiksi vanhuksen lonkkahousuja ei pestä tarpeeksi tiheään silloin on täytynyt ostaa yhteensä 4 lonkkahousut a 100 €uroa kappale. Että käyttövaraa olisi.

Sekin on mennyt käytännöksi, että jos on vain yksi virkeämpi huonomuistinen ja loput täysin hyytyneitä muistamattomia silloin tämä yski jää hunningolle. Jos hän näyttää syöneen ja juoneen ja käy jopa vessassakin hän miltei saa olla oman onnensa nojassa. Minun kokemukseni ikääntyneitä vanhuksista on että heitä täytyy pitää jatkuvasti "silmällä" ja täytyy houkutella vessa-asioille. Jollei kävelevällä vanhuksella ole virikkeitä, liikuntaa ulkona ja seurusteleu hän äkkiä makailee päivätkin ja koko vuorokausirytmi menee sekaisin.

Koko suomalaisesta hoitojärjestelmän saisi uudistettua puolet ongelmista pois ilman minkäänlaisia kuluja ja toisen puolen uudistamiseen tarvitaan rahaa. Lisähenkilökunnan palkkaamista varten ja vanhusten erilaisiin virikkeisiin. Jos koko päivän rytmi muutettaisiin uusiksi se tekisi vanhuspaikoista kodinomaisen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Entä lapset ja perheet,jotka aina unohtuu??Ei riitä anteeksi pyyntö huostabisneksen tuhoamille perheille ja lapsille.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Lapset ovat myös pahiten puolustuskyvyttömät - huostaanotetut lapset ja yrmityt perheet. Olen menettänyt luottamukseni sosiaalihoitajiin sillä niin kelvottomasti he kuuluvat tehneen työtään. Harva on pätevä ja oikeudenmukainen. Tilanne on vielä pahempi lapsilla kuin kehitysvammaisten oikeuksien kanssa. Kehitysvammaisen voi aina ottaa pois laitoskuntutuksesta, jollei hänellä satu olemaan pakkohoitopäätös.

Jos näin käy, että ottaa vammaisensa pois siinä saattaa menettää laitoskuntoutuksen ajan ja samalla voi menettään vakinaisen asuinpaikkansa jos hoitajat käyttävät joukkovoimaa. Onneksi tähän jo voi saada poliittiselta puolelta apua ja painostusta sosiaalitoimeen. Se näyttää olevan jonkinlainen pelote vielä.

Kyllä on surullista nuo lasten pakkohuostaan otot. Tässä yhteiskunnassa on vikaa paljon kun ei järjestelmä pelasta lapsia ja perheita eikä tue aikanaan. Se on hirvittävä kokemus, että joutuu antamaan lapsensa vieraille. Parhainkaan paikka ei korvaa oman äidin ja isän hoivaa ja perheyhteyttä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kiitos Kirsi! Yritin äkkiä kahlata tekstiä läpi mutta se ei aukea kaikessa kuivuudessaan niinkuin se tapahtuisi käytännön esimerkein. Itsemäärämisoikeuden toteutuminen tapahtuu hyvissä asuntoloissa ja itsemääräämisoikeuden velvottavuudesta on tarkasti tiedetty ainakin vuosi sitten. Se kulkee koko ajan asukkaan tiedoissa sillä suunnitelma päivitetään säännöllisesti. Läheinen asukkaani on onnekas, sillä hänellä on nyt maistraatin hyväksymä edunvalvoja myöskin.

Tähänkin ajauduttiin kun luottamus laitoshoitoon oli menetetty täydellisesti. Huono kohtelu toteutui ensi hetkestä lähtien pienillä pakko toimilla - ostettiin 6 kappaletta ruskeita Bridget Jones alushousuja joita kuka tahansa nainen inhoaa. Alapään peseminen on suuri pakkomielle hekilökunnalle. Asuntolat ovat vanhoja epämukavia paikkoja eikä niissä ollut aikaakaan laitosrytmin takia. Tässä tilanteessa taas ajauduttiin kehitysvammaisen hosumiseen ja jollei sekään tepsinyt kiristettiin, että ei anneta lääkkeitä ennenkuin kaikki vaatimukset on täytetty. Puoleen päivään mennessä vammaisen hyvät aamufiilikset oli pilattu hosumisella ja haukumisella.

Erittäin karmean laitoskokemuksen jälkeen tajusimme, että jos ollaan laitoshoidossa lyhyemmänkin aikaa siellä saattaa olla varsin hyökkäävää henkilökuntaa kokouksissa ja päätöksissä. He itse kirjasivat ylös kokouksista mitä he vaativat ja esittivät mutteivat olleet kirjanneet sanaakaan mitä olimme esittäneet, mitä olimme protestoineet jne. Näin ollen ei voinut tehdä vastinetta kun meidän osuudestamme oli paikka tyhjää täynnä. Mutta kun kaikkein kauheimpien tapahtumien jälkeen pääsin vauhtiin sosiaaliasiamiehen neuvomana olin varsin näppärä tekemään valituksia, kanteluja jne. Pahimmassa tilanteissa täytyi ottaa juristi.

Kokemukseni on, että kehitysvammaiselle eivät kuulu itsemääräämis- ja ihmisoikeudet tai ihmisarvo jos hän joutuu jostain syystä laitoshoitoon. Siksi häntä ei pitäisi jättää yksin koskaan yksin sinne sillä niin puolustuskyvytön hän on.

Monien kehitysvammaisten kokemusten perusteella sanon, että laitosten "kaikille kaikki samat säännöt" ovat karmeita, ei ole siis yksilöllisyyttä vaikka sairaudet saattavat kullakin olla erilaisia. Siksi laitosten johtajat ja hoitajat ovat kauhuissaan kun täältä kotoa saapuu asiakkaita jotka ovat tottuneet inhimilliseen ja rauhalliseen kohteluun. Kauan sitten vammaisia vietiin keskuslaitoksiin ja juurrutettiin talon tavoille. Hyviä hoitajia ja äidillisiä kyllä oli kunnes työrintamalle saapuivat nämä jatkuvasti taskussaan kännykkää hipelöiviä uuden ajan hoitajia.

Kun menin Norjaan töihin hämmästyin suuresti miten eri tavalla kaikkia ihmisiä kunnioitetaan ja kohdellaan kuin meillä. Jos kehitysvammaisnen tai CP-vammainen saapui kuntoutuspaikkoihin kuten Kurbadet Norjassa, hän tuli ledsakerin kanssa. Tässä sitten saatiin heti alussa hyvä ensikosketus mitä välttämätttömiä apuja ihminen tarvitsee. (kahden apua vesialtaassa tai nostoissa kuntoutuslaitteisiin) En ole koskaan kuullut että vammaista olisi pahoinpidelty tai ylilääkitty Norjassa kuten meillä Suomessa tapahtuu. Eristäminen perheestä on sitten toiseksi paihinta vammaiselle täällä Suomessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tarja, viralliset lausunnot ovat aika raskaita luettavia täällä US:ssa, mutta rohkenin kuitenkin niitä laittaa, jotta asiasta kiinnostuneet voisivat ottaa omilla esimerkeillään kantaa noihin virallisiin "pykäliin".

Pykäliä kuitenkin tarvitaan, jotta meille säädetään hyvät vanhus- ja asiakasmaksulait uudessa uljaassa sotessa ;)

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Nykyisin en ole riittävän pätevä määrittelemään millä perusteilla nykyinen intervallihoidon kahdenviikon hinta määräytyy. Kuitenkin siinä otetaan huomioon vanhuksen eläkkeen tulot, maanvuokratulot esimerkiksi, Kelasta saatavan erityismaksun tulo ja näin päivähinta määräytyy. Kun en ole perusturvalautakunnassa olen jäänyt paitsioon tästä asiasta. Viime yönä vastasin vaalikoneeseen ja tässä otin kielteisen kannan, ettei vanhus joutuisi liian paljon yhteiskunnan rokottamaksi.

Vanhusten hoidontaso on huonontunut - siitä kertoi hiljan tullut Helsingin Sanoma sivukaupalla. Esperi Care oli määritellyt avoimesti miten saada säästöjä. Yksi keino oli, että ihminen tuli töihin 2 tunniksi aamulla ja sitten 2 tunniksi illalla. Jos vanhus oli kahden autettava hänestä tehtiin vuodepotilas niin, että yksi hoiti hänet sänkyyn. Käy erittäin paljon hoitajan ranteille ja selälle pyöritellä vanhusta ja pestä vuoteessa. Sinne vanhus jää ja kangistuu loppuiäkseen. On kielletty jättää asukasta vuoteeseen, ellei tarve ole välttämtön. Jos on silloin täytyy olla Decubituspatja. Näin ei opeteta koulutuksessa vaan päinvastoin jokaisella on pakottava tarve liikuttaa raajoja ja päästä ylös. Eihän tämä ole mitään hoitoa! Inhimillisistä ja terveydellisistä syistä kaikki huonokuntoiset on otettu aina ylös ja laitetaan geriatriatuoliin, jossa istuma-asentoa voidaan säädellä usean kerran päivässä.

Ainut mikä tässä huonejen uutisten tulvassa on positiivista, että omaiset hyvin paljon auttavat ja kantavat huolta vanhuksistaan. Sentähden en ole ahdistunut, että tulee suuri vanhusvyöry joka veisi yhteiskunnan kaaokseen Vanhat täällä maalla auttavat toisiaan lumitöissä ja muissa askareisa. Minun tuntemani vanhukset ovat vahva tuki itsekin vaikka lähestyvät 80. vuodeen ikään. Naiset varsinkin mutta kyllä miehetkin ovat ikänsä auttaneet omia vanhempiaan, lapsiaan ja lapsenlapsiaan.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Täytyy lukea nuo tekstit uudelleen, jotka lähetit. Itsekin tässä tulen vanhaksi joskus kun ehdin. On hyvä tietää miten asiat menee ja maksut.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Panin viestiä MOT-ohjelmaan, että olen valmis puhumaan miten vanhusten hyvä hoito toteutuu.

Jos hyvän hoidon ilosanomaa levitetään Suomeen siihen pitäisi tulla kullakin alueella koko kaupunki mukaan. Tietänette, että se on ns KUNTEKO menetelmä. Kun se on valmia ollaan ikäänkuin Norjassa hyvän vanhushoidon mallimaassa. Kaikki vaan levittämään tätä ilosanomaa koko Suomessa!

https://www.kunteko.fi/katso/425

Toimituksen poiminnat