On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

On aika sanoa madonluvut

  • Timo Soini jalkautuneena Huittisissa 2011 eduskuntavaalien alla työmies Putkosen kanssa
    Timo Soini jalkautuneena Huittisissa 2011 eduskuntavaalien alla työmies Putkosen kanssa

Äänestyspäivä on lähellä. On aika ryhtyä hommiin, haastamaan poliittisia puolueita. Aloitan kokoomuksesta. Puolue ilmoittaa, että ”Autot kuuluvat tielle. Luotamme Suomeen.” Siinä mieliinpainuvat tienvarsimainokset! Petteri Orpo, tuijottelee valtateiden varsilla. Orpolla ei ole katsekontaktia äänestäjiin. Hänellä ei ole yhden yhtäkään lupauksen sanaa paremmasta tai toivosta.

Kokoomuksen politiikalla on ollut tekemistä vanhushoidon alasajon kanssa pitkältä ajalta. Nyt suomalaiset ovat joutuneet heräämään karmeaan todellisuuteen. Vanhuksia epäillään kuolleen hoitamatta jättämisen, heitteellejätön vuoksi. Voitonahnaat yksityiset, vastuuuntunnottomat suurfirmat olivat asialla. Lopunalku onkin käsillä Suomen hoito-alalla, ellei komento muutu. Eikä se muutu, jos Orpo on ohjaimissa. Hän epäröi jopa antaa lupausta edes 0,7 %:n hoitajamitoitusta varten. Tällä hetkellä kokoomus ei ole tulevaisuuspuolue, ei ilman Jan Vapaavuorta.

 

Seuraavaksi kiikari keskustaan päin. Vanhushoidon alasajo alkoi keskustan osalta jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Esko Aho sen aloitti, häntä hoitajat eivät uhohda koskaan. Hän tiesi Superin ja Tehyn heikoiksi puolustautumaan. Lisäksi oli helppo aloittaa koko Suomen alasajo. Laumoittain hoitajia lähti Norjaan, Englantiin ja maailmalle. THL:n tutkimus osoittaa lisäksi, että 1987 syntyneet kahden laman lapset kärsivät Ahon hallituksen leikkauksista paljon: Lapsiperheiden palveluista, päivähoidosta, äitiys- ja lastenneuvolasta sekä kouluterveydenhuollosta leikattiin, kotiintuodut palvelut hävisivät. Nuorisotyöttömyys ja köyhyys lisääntyivät sekä turvattomuus. Tämä on ollut pitkä murheellinen jatkumo työttömille, perheille ja nuorisolle.

Vasta sitten koko Suomi heräsi vähäksi aikaa kun kävi tapaus Erika. Yhteiskunta oli sokeutunut. Puolustuskyvyttömien lasten hengiltä ottaminen ja piinaaminen oli täyttä totta Suomessa. Viranomaiset eivät puuttuneet asioihin, hoitajat olivat pelkureita tekemään väliintulon lapsen pelastamiseksi. Suomi oli olevinaan oikeusvaltio mutta sitä se on vain monille, ei puolustuskyvyttömille. Kupittaan psykiatrisen sairaalan kaltoinkohtelut olivat jatkuneet kauan. Psykiatrisesta hoidosta oli tullut kidutuskammio eikä tekijöitä tuomittu.

 

Sipilän hallitus on jatkanut erittäin kovan käden politiikalla Ahon aloittamalla linjalla. Esko Aho oli sentään toisessa tilanteessa kuin tänäpäivänä on oltu. Yhtäkkiä Suomessa oli 700000 työtöntä Neuvostoliiton romahdettua. Hävyttömintä tämän hallituskauden teoista on ollut julkista sektoria kohtaan tehdyt työraipat eli 24 tunnin lisätyöt aloilla, jossa muutenkin painetaan niska limassa. Lisäksi tehtiin 30 % kesälomarahavarkaus julkiselta sektorita.

EK ja ammattiliitot kehuskelivat hiljan kikystä miten vaikeaa heillä oli ollut kun siitä neuvoteltiin. Ja pyh! Sanon minä. Annoin heille kovaa palautetta SAK:n Ääni työlle tilaisuudessa Porissa. Vasemmisto oli ainut puolue, joka sanoutui irti tästä tempusta. Mielestäni keskustan johtajat Sipilä ja Aho sekä Anne Berner ovat olleet pahimmat itsevaltiaat mitä keskustassa ikinään on ollut.

 

Poliitikot Timo Soini ja Jussi Halla-aho viihtyvät kuutamolla. Soini kirjoitti plokissaan, että avattaisiin seuraava lähetystö Filippiineille ja tuotaisiin hoitajia sieltä sillä filippiiniläiset hoitajat ovat ”työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla.” Plokissaan hän ylistää, että Suomessa saa hyvää hoitoa. Hänen isänsä ja äitinsäkin ovat saaneet. Se siitä - päärynöistä, melooneista, joiden päähän ei sovi sama lippis. Tosiasia on, että Suomessa on vieläkin valtaosa maailman parhaiten koulutetuista hoitajista. Ja erittäin arvostettuja Norjassa ja Ruotsissa ahkeruutensa ja taitavuutensa takia.

Jussi Halla-aho on huomattavasti vaarallisempi kuin simppeleitä puhuva sininen Soini. Se tuli todistettua kun hallitus kippasi hänet ulos ja valikoi loikkarit joukkueeseensa senjälkeen kun Halla-aho oli valitttu oman puolueensa puheenjohtajaksi. Persut voivatkin tällä hetkellä hyvin noin kannatusprosenteissaan. Jopa niin hyvin, että Halla-aho laittoi hiljan huonon vanhustenhoidon vastakkain maahanmuuton kanssa.

 

Niin, olen juuri edellä todistellut miten Suomen vanhustenhoito ajettiin alas. Sllä ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa. Halla-aho ei ole tietävinään tätä vaikka hän aivan varmasti tietää. Sitä hän ei hoksannut, että äänestäjäjille ei tämä hänen huttu kai sentään uppoa. Lehdisto pitäneet huolta että sote- ja vanhustyö ovat ykkösteemat vaaleissa. Olen valmis osallistumaan kaksinväittelyihin näistä oman alani asioista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jorma Lehmonen

Jälleen yksi onneton joka kuvittelee että raha tulee seinästä. Jollakin tämä muukalaisvyöry on elätettävä ja asutettava kun poiskaan eivät lähde. Tuo kaikki raha on pois kantasuomalaisten hyvinvoinnista kuten vaikkapa vanhukset.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Halla-aho laittoi hiljan huonon vanhustenhoidon vastakkain maahanmuuton kanssa"

Meillä yhteiskunnassamme on paljon ihmisryhmiä, jotka ovat tuista riippuvaisia ja jotka ovat keskenään "vastakkain". Joka neljäs vuosi tätä retoriikkaa kuulee ja lupauksia asioiden laittamista kuntoon.

Nyt yritetään opiskelua(koulutusta) laittaa kuntoon ja syytetään nykyhallitusta, ko vietiin fyrkat heiltä.

Entäs 4 vuoden kuluttua? Mikä ryhmä silloin on jäännyt rahan jaon ulkopuolelle ja hallitusta taas syytetään?.

Eikös tämä kerro sen ikävän todellisuuden, ettei yhteiskuntamme pysty luomaan rahallisesti tai materiaalisesti kaikkien ihmisten asioita koskaan kuntoon.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ensinnäkin kiitos blogistille tärkeästä vanhushoiva aiheesta.

On vain merkillistä kun kunnat ovat ulkoistaneet huutokauppaamalla halvimmalle jo puolet meidän vanhusten hoidosta joita on jo 850 hoivakotia. Tämä on moraalitonta ja vastuutonta jos hoidon perään ei katsota kun kunta on kuitenkin demokraattisesti toimiva.

On apsurdia syyttä nyky hallitusta tästä jo vuosi jatkuneesta käytännöstä.
Kaikkiaan on erinomaista että tämä vanhushoiva episodi tuli nyt nykysotessa esille sillä hallituksella on tähän korjaus uuden sote ja maakuntalain myötä niinpä eikun viestiä Li Anderssonille kiitos.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Noh, Risto Laine on oikeassa. Emme enää pysty pistämään kaikkien asioita kuntoon. Siksi tarvittaisiin köyhyydenhallinnoinnin osaamista, eli taloudellisten rajoitteiden kohtuullista jakamista väestön keskuuteen. Vasemmistoliiton vanhalla kaartilla on tällaista osaamista, mutta ei mediapotentiaalia (oikeastaan yhtään).

Oikeisto (sdp-kepu-persu-rkp-kdp-vihr-kok) ei pysty tarjoamaan kuin väestöä eriyttävää politiikkaa. Tällainenkin voi olla hyväksi, jos syrjäytyneet voisivat tarttua luovasti ongelmiin, kehittää asuinkommuuneja, ruokapiirejä ja kimppakyytijärjestelmiä. Tulevaisuuteen on sopeuduttava. Olisikin ehkä viisasta antaa oikeiston ensin sotkea asiat perusteellisesti. Heillä on suuret ja hyvin istuvat silmälaput päällä, siksi metsään voi mennä niin syvälle, että yhteiskuntajärjestelmän vaihto voisi tulla mahdolliseksi. (Ei entisiin vaan johonkin uuteen, jolle ei ole vielä nimeä).

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

No, jos Vassujen ja Kokoomksen välillä pitäisi valita, niin valinta olisi selvä. Kokoomus ei ainakaan huijaa ihmisiä luulemaan, että raha kasvaa puussa, vaan se näkee, että sitä on ensin tultava, että sitä voidaan jakaa. Vassut sen sijaan valmistautuvat jakamaan taas sitä olematonta hyvää, eivätkä tajua, että sellaisen politiikan vuoksi me tässä hemmetinmoisessa lirssä nyt olemme.

Toimituksen poiminnat