On sanottava kärkevästi Elämän matkalla

Jäitä hattuun ilmastovouhottajille

  • Tapanimyrskyn ja metsänomistajan hoitamaa metsää
    Tapanimyrskyn ja metsänomistajan hoitamaa metsää
  • Tampereen raikkaissa tuulissa
    Tampereen raikkaissa tuulissa
  • Jäitä hattuun ilmastovouhottajille

Köyhillä, vanhuksilla ja hoitajilla on ollut muutaman viikon ajan kavereita ja rahaakin on luvattu. Mutta heti kun puhe kääntyy ilmastomuutokseen ääni kellossa muuttuu. Puolustuskyvyttömät unohtuvat. Ilmastonmuutos on nyt ihmiselämää suurempi asia. Maatalous on siis fossiilisten jälkeen toiseksi suurin syntipukki. Pelottavaa on, jos sitä aletaan vainota Suomessa. Miten on jos kaikki mahdollinen ja suomalainen perusruokakin kuten liha, kanamunat ja maito pannaan haittaverolle ilmastomuutoksen takia?

Seija Vaaherkummun ja Sakari Sirkkasen juontama Ylen Suuri vaalipaneeli paljasti poliitikkojen aikeet. Kansanedustaja Anna-Maija Henriksson oli vastannut vaalikoneessa, että suomalaisten tietoisuutta pitäsi lisätä. Hiilipäästöruuista ja kasvistensyönnistä. Petteri Orpo oli vaalipaneelissa niin villiintynyt, että hän vaati tulevaan hallitusohjelmaan kirjattavaksi kohdat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suomen täytyy hänen mukaansa vaatia tulevalla EU-puheenjohtajuuskaudella myös Euroopan maita taipumaan kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan.

Antti Rinne ja Li Andersson sanoivat, että he haluavat vähentää lihansyöntiä verotuksella ja ohjauksella. Rinne säesti, että ilmastopolitiikkaa pitää tehdä EU:n puiteissa mutta onneksi Li Andersson sentään puhuu kansallisesta lihankulutuksen säätelystä julkisissa joukkoruokailuissa. Tällaiset perusruuan verotuspuheet ovat minulle maanviljelyä ja karjanhoitoa ymmärtävänä ihmisenä täysin myrkkyä. Toiseksi on pakko sanoa, että suomalaisten poliitikkojen maataloustietämyksessä on toivomisen varaa näin vaalipaneelin viitaten, mielestäni tavallisia kansalaisia ei tarvitse sivistää.

Senioreja on paljon Suomessa. He kuluttavat lihaa kohtuudella, syövät kaurapuuroa ja uskaltavat käyttää puhdasta voita. Poliitikkojen ei pidä ohjailla ihmisten syömistä eikä ainakaan kasvisvoittoiseen suuntaan. Maatalous kyllä tuottaa oikeaa sekä tuhtia ja monipuolista ruokaa: Juureksia, marjoja ja puhdasta täysjyväviljaa. Ei pakasteessa vettyneet kasvikset eivätkä tuoreetkaan ole sellaista täysarvosta ruokaa, jonka veroa täytyy alentaa. Kasviksia pitäisi syödä hinkkikaupalla, että alituisen näläntunteen saisi tyydytettyä. Kenen sisikalut edes kestävät sellaista?

Kansanedustaja Sari Essayah oli ainoa poliitikko vaalipaneelissa, joka esitteli todellista kuvaa suomalaisesta maataloudesta. Hän sanoi, että lihantuotannon ketjussa syntyy ensinnäkin maitotaloustuotteita ja hän huomauttaa, että nurmiviljely sitoo hiiltä. Hän ei mitenkään ymmärrä lihan haittaverotusta. Essayah kysyi aiheellisesti muilta poliitikoilta, että aiokovatko he ajaa suomalaista maataloutta maanrakoon.

Maaseudun Tulevaisuus (13.3.2019) kirjoittaa, että suomalainen naudanlihatuotanto säästää maailman vesivaroja. Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Elina Lehikoinen on ollut projektissa, joka selvitti, että ruuantuotanto, joka vaatii paljon vettä pitäisi keskittää sinne missä vettä on paljon kuten Suomessa. Sustainability-tiedelehden mukaan pahimmillaan yhden nautakilon tuottaminen muualla vie 19400 litraa vettä kun se Suomen olosuhteissa on noin 7000 litraa. Tohtorikoulutettava Mika Jalava sanoo, että suomalaisten on siis ihan järkevä syödä kotimaista lihaa. Lisäksi Suomessa eläinten hyvinvointiasiat ovat onneksi kunnossa.

On maita, jossa lihantuotanto vaatii paljon laiduntilaa. Kun se varastetaan sademetsiltä tällöin siellä tuotettu liha jouduttaa ilmastomuutosta. ”Se muuttaa haihduntaa, sadantaa ja koko maanosan ilmastoa.” Asioita tarkasteltiin tutkijaryhmän mukaan siis maailman ruokavesitalouden kannalta. Vesipulaa kärsivillä alueilla elää puolet maailman ihmisistä eli 3,5 miljardia. Vesipula aiheuttaa ravitsemus-, terveys-,energia- ja konfliktiherkkyyttä sekä köyhyyttä. Suomalaisten poliitikkojen ei siis tarvitse patistella EU:n puheenjohtajakaudellaan muuta Eurooppaa vastuuseen. Ei ennekuin poliitikot selvittävät itselleeen miltä pohjalta oma maataloustuotantanto arvotetaan. Se on maanviljelijöiden elinehto ja toiseksi yksi tärkeä osa koko Suomen huoltoturvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ilmastonvakiointitoimien haitat kohdistuvat usein pahiten juuri heikoimmassa asemassa oleviin, kuten vaikkapa energiaverot. Ranskan keltaliivien aktivoituminenkin sai kipinänsä ilmastovouhotuksesta.

Hyvä nähdä, että vassareistakin löytyy järki-ihmisiä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen
Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Niin, jakaantuuhan ne kannat vihervasemmistossa ydinvoimankin suhteen...?
Vai olisiko sittenkin satiiria ja sarkasmia, tai Soinin plokeista lainattua...?

Mitä mieltä olet näin jälkikäteen Koijärvi-tapahtumista?
- Ehkä tiedät, olet kuullut,tai jopa muistat...?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Vastaa nyt keskusteletko Seppo Pajunen minun kanssani vaiko Risto Jääskeläisen? Ei minua tarvitse testata kunhan tiedän kenelle vastaan.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Mielestäni realistisesti ilmastopolitiikkaan suhtautuvana ehdokkaana sinun tulisi olla listattuna tällä Ilmastofoorumin sivulla, eikö vain?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Pasi Matilainen! En tiedä olenko oikealla tavalla realisti mutta kun minulla on tämä maa- ja metsätila - siinä Siperia opetti mitä arki oli esimerkiksi Tapanimyrskyn jälkeen. Ihmetyttää se kun poliitikot kuten Sipiläkin puhuvat paljonko metsän vuosikaato voi olla.

Se ei ole hän joka määrää vaan markkinavoimat. Tässä jokin aikaa sitten kiinalaiset olisivat tarvinneet Suomesta puuta, että olisivat valmistaneet puuleluja lapsilleeen. Ei kannattanut myydäalihintaan eikä siksikään, että Tapanimyrsky oli tehnyt ensimmäisen kaadon ja vielä senkin jälkeen tuli uusi myrsky.

Venäjällä riittää puutavaraa varmaankin näille sellutehtaille jolleivat Suomen maanviljelijät myy.

Käyn tutustumassa sivuun huomenna. Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa Muumilakson tarinoita koskien Dieseliä.

Käyttäjän HarriLeinonen kuva
Harri Leinonen

Tämä tässä Puheenvuoro-palstassa on parasta.
Tarja Pitkäsen kaltaiset terveellä maalaijärjellä varustetut ihmiset saavat palstatilaa. Erilaisia näkemyksiä löytää ja aivan eri puolueen ihmisiltä kuin odottaisi. Jopa vihreiden yleensä ylimielisestä besserwisser-porukasta voi lötää ihmisen, joka sensijaan, että vallankiilto silmissään ratsastaa ilmastonmuutoksen keppihevosella kohti uusia hillotolppia, ajatteleekin sen yhteisön etua jota haluaa edustaa. Tällainen helmi oli minusta Riikka Karppisen kirjoitus: http://riikka1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272117-lap...

Tarja Pitkäselle kiitokset hyvästä kirjoituksesta. Jos vasemmistosta jonkun pitää päästä eduskuntaan, niin toivottavasti kaltaisesi.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kiitoksia paljon Harri, olen erittäin otettu kannustuksesta ja iloinen näin yömyöhään! En ole kunnon vasemmistolainen mutta tässä puolueessa on helpoin olla sillä sananvapautta kunnioitetaan. Alunperin olen ollut vain kansalaiskirjoittaja Satakunnan Kansassa ja olen tottunut käymään kovaakin vääntöä. Herkkähipiäinen ei saa olla eikä saa olla laiskakaan jos on kirjoittanut blogin. Täytyy keskustella. Ei se niin merkityksellistä ole mitä minä kirjoitin mutta se mitä te vastasitte, se on tärkeää.

Luen blogin huomenna. Jätän Siikaisten reissun väliin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Ilmastohihhuleilla alkaa olla kiire. Pitää saada muutos torjuttua, ennen kuin ilmasto alkaakin kylmenemään.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006037291.html

Nyt vaan lapset ja lstentasoiset puukkaamaan mannerlaattaa, ettei enää liikkuisi.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Palaan asiaan Pekka huomenna. Otan vapaapäivän vaalihommmista. Tässä pitäisi syventyä ulko ja turvallisuuspolitiikkaan myös.

Katsoitteko lähetyksen? https://www.youtube.com/watch?v=AtyAktVNCAo

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Nyt luin Pekka! Mietin mitä oppineet asiantuntijat sanovat poliitikoista, jotka ovat valtavassa vaalikiimassa ja puhuvat ilmastomuutoksesta vaikka pitäisi puhua samalla ympäristöstä. Kahdeksan puoluetta Suomessa on perustanut ilmastonmuutoksen torjumisen IPCC kansainväliseen raporttiin. YK:n alainen elin ja YK:n jäsenmaiden edustajisto ei ollut edes ole tehnyt tutkimusta vaan on koonnut yhteen 6000 tutkimusta ja tehnyt siitä päätelmiä.

Se ei mielestäni ole kovin kattava kun on kysymys koko maapallosta. Se on samaa sukua kun Ancel Keys teki Seitsämän maan "tutkimuksen" ja päätteli, että kolesterolilla (voi ja eläinrasvat) ja sydäntaudeilla on yhteys. Rasvateoria on murtunut kyllä Ruotsissa ja virallinen totuus on siellä nyt, että eläinrasvat eivät aiheuta sydänsairauksia. Suomessa on vallalla tosenlainen totuus.

Kaikkein pahinta noin arjen kannalta on, että muualla maailmassa hukutaan omiin jätteisiin. Amerikkalaiset jopa niin pahasti, että kiinalaiset eivät enää huoli heidän jätekuormiaan, sillä USA:ssa ei ole osattu lajitella. Euroopassa taidetaan osata mutten osaa sanoa kuinka hyvin kun en matkustele. Suomi on jo melkoisen osaavana yhteiskunta kierrättämään kunnon muovin ja polttaa kelvottoman.

Näin kuulin, eräältä arjen asiantuntijalta, että hälyyttävintä on kun suuri Aasian jätti heivaa kelpaamattoman muovin mereen. Kuten tiedetään todellista keskusteluyhteyttä ei jättiläisen kanssa saada sillä siellä ollaan melko hienohipiäisiä.

Toinen suuri ongelma oikeiden näyttöjen mukaan on luonnon monimuotoisuuden tärvääntyminen. Pieneliöstön ja pölyttäjien häviäminen on hälyyttävää mutten osaa sanoa onko juurisyy tehomaataloudessa vai onko olemassa jokin muu vielä tuntematon syy.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Hyvä kirjoitus vasemmistoliiton täyspäiseltä naiselta!

SUOMEN ILMASTOKIRKON (vihreät, vasemmistoliitto ja demarit) MÄRKÄ UNI

TAVOITE

IPCC-raportin mukaan maapallon lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen

Ilmastouskovaisten outo logiikka: Jotta tavoitteisiin päästäisiin, Suomen pitäisi vähentää päästöjä vähintään 65 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Logiikan mukaan siis SUOMI voisi pysäyttää lämpenemiseen 1.5 asteeseen! Ja ”pelastaa maailman”!

Kyselyn mukaan rkp, vasemmistoliitto ja vihreät tavoittelevat 60 prosentin vähennyksiä, sdp 55 prosentin vähennyksiä.

Keskiviikkoaamuna julkaistusta ympäristö- ja kehitysjärjestöjen selvityksestä käy ilmi, että eduskuntapuolueista vain vihreät ja vasemmistoliitto ovat lähellä IPCC:n raportin tavoitetta.

1,5 asteen ilmastopolitiikka tarkoittaa fossiilisista polttoaineista luopumista kokonaisuudessaan 2035 mennessä. Vihreitä lukuun ottamatta puolueet ovat haluttomia sitoutumaan tarkkaan vuosilukuun. Vihreät sen sijaan lopettaisi turpeen energiakäytön vuonna 2025, vasemmistoliitto 2030-luvun alkupuolella, kokoomus ja sdp vuonna 2035.

https://www.satakunnankansa.fi/a/337d5c83-61a6-478...

Tuntematon kommentoija

Emme tule saavuttamaan edes Pariisin ilmastotavotteita, koska ne on täysin epärealistisia.

Suomen tavoitteet ovat näitäkin kovempia.

Tavotteita voi toki tehdä,mutta mikä on tavotteiden hinta?

Se on valtava ja kärsijöinä on pienillä toimeentuloilla elävät. Koska kaikki haittaverot/kulutusverot on tasaveroja.

Eriarvoistuminen tulee kasvamaan entisestään. Se on myös työllistymisen este.

Keltaliivejä tulemme näkemään muuallakin,kuin Ranskassa.

Ristiriitoja on muuallakin,kuin puheissa ja toimeenpanossa mm.Talouskaskua halutaan enemmän,mutta se lisää päästöjä.

Syntyvyyttä halutaan lisää,mutta sillä on elinaikana valtava hiilijalanjälki ja on huono asia.

Sähköautoja halutaan valtavasti lisää,mutta silläkin on hiilijalanjälki joka on huono verrattuna polttomoottoriautoon.Millä se lisäenergia tuotetaan ja mitä maksaa?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Vaalit ovat vaarallisen lähellä Tapio! Nyt täytyy mielistellä nuoria äänestäjiä, joilla on ilmastokauhu, pitäisi mielistellä maanviljelijöitä joilla on tarve kaataa metsää (tehdä metsäkasvun hoitoa) jotka eivät saisi kaataa kun tulee hiilinieluvajetta. Ja sitten pitäisi kumartaa Euroopan Unionia vai oliko se Orpon mielestä, että Suomi näyttäisi esimerkkiä. Voi voi sentään . . .

Orpo on pahiten ulalla, yhtä paljon Pekka Haavisto, ellei enemmänkin, Antti Rinne raivostutti maanviljelijät lihaverotuksella, Sipilästä en sano muuta kuin, että nyt hän on kieli keskellä suuta turveasiassa vaikka Keskustan nuoriso haluaa toisin. Sipilä toistaa samaa mantraa koko ajan työllisyyden noususta vaikka todellisuudessa talouskasvu pohjaa hyvään maailmanmarkkinatilanteeeseen.

Juttelin tänään miehen kanssa, joka on työskennellyt turvesuolla. Opiskelen kohta lisää kun näen hänet.

Lainataan Tuulilasista: "Liikenne- ja viestintäministeriön "Hiilidioksidivapaa liikenne 2045"-työryhmä asetti tavoitteeksi 670 000 täyssähköautoaa ja 130 000 kaasuautoa Suomeen vuoteen 2030 mennessä." Autoalan asiantuntija Pekka Koski sanoo, että nämä arviot ovat epärealistisia sillä työryhmissä ei ole ollut autoalan asiantuntijoita. Hän sanoo, että kysymys on populismista. Hän sanoo, että ilmanlaatu ja ilmastopolitiikka on mennyt sekaisin. Pahasti. (Tuulilasi 3/2019)

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Hyvä, kiitos vinkistä! Otin talteen. Satakunnan Kansa aukeaa minulle sillä olen tilaaja.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Olet kyllä ehdottomasti ensimmäinen vasemmistoliiton edustaja mitä olen tavannut jolla on terve järki päässä. Pelkäänpä vain että puolueesi toimesta sinutkin vielä vaimennetaan.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kiitos, kiitos Juhani! Pitäisi tulla uni näin hyvistä kannustuksista! Vähän oli ongelmaa ryhmän kanssa kun halusin erilaisen vaalikortin. Oli liian isänmaallinen kai, eikä sekään ole ihan itsestään selvää vasemmistossa. Sitä kummasti valaistuu kun olen käynyt 13 kertaa töissä Norjassa. Tulee uudestisyntynyt ja isänmaallinen ihminen takaisin. Paikllisosastoni puheenjohtaja on onneksi täysin realisti elämästä, ikä ja kokemus on viisastuttanut niinkuin se tekee meille kaikille. Kelpaa mennä siis vaalikampanjaa tämä kolme viikkoa vielä.

Norjalaiset pakotettiin Natoon mutta niin heikoksi kansallinen itsetunto ei ole murentunut kuin Suomessa tapahtui, että olisivat menneet EU:iin. Samoin Ruotsi, omalla valuutalla voi säädellä valtion asioita eikä niinkuin meillä Kikyllä.

Tässä yhteydessä sanon , että olen oppinut Li Anderssonilta talousasioista, sillä hän on erittäin taitava niissä. Hän sanoo, että vaikka meillä tehtäisiin kuinka monta Kikyä Suomi ei olisi kilpailukykyinen Euroopassa eikä niiden maiden kanssa joissa on ja joista tulee meillekin halpatyövoimaa. Kiittelen Li Anderssonia ja Vasemmistoa, etteivät hyväksyneet ainoana puolueena Kikyä.

Odotan jännityksellä äänestävätkö hoitajat jälleen kerran kokoomusta ja keskustaa, jotka jatkuvasti pettävät ja käyvät hoitajien kukkarolle. Se on helppoa sillä Tehy ja Super ovat täysin hampaattomia pitämään puoliaan. Sipilä tiesi tämän.

Toimituksen poiminnat